Zazvenele so štajerske in pomurske tamburice

Od 27. februarja pa do 21. marca, bodo potekali regijski tematski koncerti tamburaških in mandolinskih skupin, ter orkestrov Slovenije

Prlekija-on.net, sobota, 28. februar 2015 ob 16:25
Najbolje ocenjena tamburaška skupina je bila skupina Drotmantraši iz Radencev

Najbolje ocenjena tamburaška skupina je bila skupina Drotmantraši iz Radencev

V organizaciji JSKD OI Murska Sobota je v petek, 27. februarja, v grajski dvorani v Murski Soboti potekal prvi tematski koncert tamburaških skupin in orkestrov za pomursko in štajersko regijo. Predstavilo se je 8.  tamburaških skupin, vsaka nastopajoča skupina pa je izvedla po tri skladbe, ki so se vezale na skupno tematiko.

Kot prvi so nastopili Lotmerški tamburaši, Klub prleških babic Pristava, s tematskim naslovom »Skozi čas z glasbo rojaka Alojza Grnjaka«, njihov umetniški in organizacijski vodja je Bojan Šeruga, osvojili so srebrno priznanje, Tamburaši Hrvaškega kulturnega društva Pomurje so nastopili s tematiko »Plesi« njihov umetniški vodja je Zlatko Bacinger in so prejeli bronasto priznanje, Tamburaško društvo Drotmantraši Radenci, so nastopili s tematskimi skladbami »Pomurski plesi«, njihova dirigentka je Elizabeta Sarjaš, prejeli so srebrno priznanje in se uvrstili na državno srečanje tamburaških in madolinskih skupin ter orkestrov Slovenije, ki bo potekalo 17. maja v Laškem.

Tamburaško društvo Apače, njihova tematika je bila z naslovom »Igramo in pojemo«, njihov dirigent je Jan Juršnik je osvojilo bronasto priznanje, Tamburaška skupina KD Peter Dajnko Črešnjevci je nastopila s tematiko »Melodije iz priljubljenih filmov«, osvojili so bronasto priznanje, njihov organizacijski in umetniški vodja je Danilo Banfi, KD Ivan Kaučič Ljutomer, Tamburaški orkester, nastopili so s tematskim naslovom skladb »Ljubezen je v zraku…« njihova dirigentka je Simona Pirc Katalinič so prejeli srebrno priznanje, Tamburaška skupina KUD Beltinci, zaigrali so na tematiko »Dalmatinske pesmi« ter prejeli bronasto priznanje, njihov organizacijski in umetniški vodja je Mirko Smej-Miki, ter kot zadnji nastopajoči so se predstavili tamburaši Tamburaške skupine KD Anton Stefanciosa Rogatec, zaigrali pa so skladbe na tematiko »Od Prekmurja do vrha Slovenije-Triglava«, njihov dirigent je Boris Kidrič, prejeli so srebrno priznanje.

Tokratno srečanje, ki sta ga spremljala strokovna spremljevalca prireditve mag. Damir Zajec in mag. Vlasta Lokar Lavrenčič je bilo tekmovalnega pomena, saj je šlo za uvrstitev na državno 35. srečanje tamburašev in mandolistov Slovenije, ki bo v Laškem. Najbolje ocenjena tamburaška skupina je bila skupina Drotmantraši iz Radencev. Čestitamo!

Foto in tekst: Marjan Slavič


Več v Kultura in izobraževanje