Vinski letnik 2014 čim prej pozabiti

Občni zbor Društva vinogradnikov in ljubiteljev vina Kapela

Filip Matko, ponedeljek, 2. marec 2015 ob 12:311
Alojz Slavič z vinskima kraljicama

Alojz Slavič z vinskima kraljicama

Na rednem letnem občnem zboru Društva vinogradnikov in ljubiteljev vina Kapela je predsednik društva, Danilo Rihtarič, izpostavil naslednje: »Padavinsko neprimerno leto 2014 je bilo za vinogradnike milo rečeno zelo slabo, za določene sorte celo katastrofalno. Meseca julij in avgust sta bila s padavinami nadpovprečno obilna, zato smo vsi vinogradniki v lanskem letu tudi nadpovprečno "zalivali" svoje vinograde s fungicidi. Ocenjujem, da je bilo potrebno opraviti vsaj dve škropljenji več kot prejšnja leta. Zatem smo pričakovali, da bo mesec september bolj prijazen do vinogradov in da bo postregel s soncem, vendar temu ni bilo tako. Tudi tedaj je bilo precej padavin in bolj malo sonca. Prve trgatve so tako nakazale veliko kisline in slabo sladkorno stopnjo, ki je bila v višini cca 65. Ob takšni stopnji je seveda potrebno dodati sladkor. Tega smo v lanskem letu porabili nadpovprečno, kajti sladkorno stopnjo je bilo potrebno dvigniti tudi za pet stopinj in ob tem smo porabili preko 6 kg sladkorja na 100 litrov grozdnega mošta. Problemi so bili tudi z izredno visokimi kislinami, nad 12, zato jih je bilo treba kemično zniževati. Še večji problem pa je bil majhen pridelek grozdja, ki je pri nekaterih sortah predstavljal samo 30 odstotkov leta poprej. Dejstvo je, da smo porabili bistveno več zaščitnih sredstev, sladkorja, kot tudi enoloških sredstev, imeli pa bistveno manjši pridelek. Tako je ekonomska kalkulacija vsekakor negativna in če v tem letu ne bo prišlo do dviga cen vina in grozdja, bo stanje v vinogradništvu nevzdržno. To se mora končati in vinogradniki si zaslužimo, da se nam v prihodnje pišejo boljši časi.«

Temu je pritrdilo 162 navzočih na občnem zboru, ki je potekal v soboto, 28. februarja popoldne, v hotelu Radin v Radencih. Prijetno vzdušje v tokratno delovno srečanje vinogradnic in vinogradnikov je vpeljala pesem častnih članov tega društva - Kapelskega kvarteta. Uvodno predavanje o varstvu vinske trte v letu 2015 je nato imel v imenu predstavništva Syngente Stanko Ambruž, poleg članic in članov domačega društva pa so bili prisotni še predstavniki Društva vinogradnikov in ljubiteljev vina Cerkvenjak in Društva vinogradnikov radgonsko-kapelskih goric, župan Občine Radenci Janez Rihtarič in kar dve vinski kraljici: Martina Breznik iz Cerkvenjaka in Anja Trstenjak s Kapele.

Iz poročila o delu društva v letu 2014 smo lahko povzeli, da so izvedli kletarsko delavnico 24. januarja, ocenjevanje vinskega letnika 2013 so opravili 25. marca, 4. maja so bili na kletarskem pohodu po Murskem vrhu (obiskali kleti Franca Gregorinčiča, Antona Ficka, Maksimiljana Herica, Alojza Preloga, Frančiške Himelrajh, Marjana Kovačiča, Stanka Ilješa in Andreja Zemljiča), 7. junija je bil izveden izlet na Dolenjsko, v avgustu je v sodelovanju s Turističnim društvom Klopotec na Kapeli bila izvedena prireditev Praznik traminca in dvig klopotca, martinovanje je odpadlo zaradi slabega vremena, v decembru pa je bila organizirana tradicionalna kletarska delavnica.

Pomembna pridobitev za vinogradnike je vremenska postaja, ki je bila vzpostavljena preko vinogradniške hiše na Kapelskem vrhu. Tako lahko vinogradniki preko interneta izvedo vse podatke o temperaturah in padavinah, kar jim koristi pri odločitvah za škropljenje. Na spletnih straneh KZ Radgona pa strokovnjak Andrej Karba objavlja napotke za uporabo fitofarmacevtskih pripravkov. Tajnik društva, Janez Konrad, je predstavil predlog programa za leto 2015, sledil pa je izredno slovesen del.

Predsedujočemu delovnemu predsedstvu občnega zbora, vinskemu vitezu Alojzu Slaviču, so kot enemu izmed ustanoviteljev društva in dolgoletnemu članu podelili listino častnega člana društva.


Več v Kultura in izobraževanje