Mladi godbeniki – jamstvo za nadaljevanje tradicije pihalnih orkestrov v Pomurju

Srečanje pihalnih orkestrov v Gornji Radgoni

Branko Košti, ponedeljek, 2. marec 2015 ob 22:50
Srečanje pihalnih orkestrov v Gornji Radgoni

Srečanje pihalnih orkestrov v Gornji Radgoni

Da je glasba v izvedbi pihalnih orkestrov še kako priljubljena, so prepričali številni obiskovalci, ki so do zadnjega kotička napolnili veliko avlo in še jedilnico Osnovne šole Gornja Radgona, v kateri je radgonska izpostava Javnega sklada za kulturne dejavnosti, v sodelovanju z OŠ G. Radgona in Pihalnim orkestrom G. Radgona, pripravila »Srečanje pihalnih orkestrov«.

Poslušalce in približno 200 nastopajočih glasbenic in glasbenikov različnih starosti iz občin Apače, Gornja Radgona, Ljutomer in Sv. Jurij ob Ščavnici, je v uvodu nagovoril župan Občine G. Radgona Stanislav Rojko. Godbenikom se je zahvalil za trud in odrekanje ob skrbi za ohranjanje tovrstne glasbene tradicije ter obljubil moralno in finančno pomoč Občine pri njihovih naporih.

Srečanje si je ogledal strokovni spremljevalec JSRS Gregor Kavčič, posebno razveseljivo zanj in za obiskovalce pa je bilo dejstvo, da sta dva orkestra iz glasbenih šol nastopila s samimi mladimi, veliko mladih pa igra tudi v ostalih orkestrih, kar je jamstvo, da zven pihalnih orkestrov v Pomurju ne bo zamrl.

Na Srečanju pihalnih orkestrov, ki ga je vodila Simona Pirc Katalinič, se je s svojim repertoarjem najprej predstavil Pihalni orkester ZGŠ Maestro Gornja Radgona (Forrest L. Buchtel: Heroic; Edvard Grieg: Peer Gynt Suite no. 1; 1.st. Morning Mood, 2.st. The Death of Ase, 4.st. In the Hallof the Mountain King; J. W. Stole, Del Roma: I Will Follow Him), dirigent: Rudi Vulc. Pihalni orkester KD Ivan Kaučič Ljutomer, pod dirigentsko palico Simona Novaka, se je predstavil s skladbama Štefan Škrajnar: Pozdrav Ljutomeru; Lorenzo Pusceddu: tri epizode. Sledil je nastop Društva Pihalni orkester Apače (Alfre Bösendorfer: Slovenia; Emil Glavnik: Martin Krpan, 2.del: Na cesarskem dvoru, 3. del: Na bojišču), dirigentka Dijana Oman. Najštevilčnejši udeležec Pihalni orkester Glasbene šole Gornja Radgona (Vinko Štrucl: Mladinska koračnica; Ramin Djawadi: Game of  Thorones; Thomas Doss: A Little Suite of Horror: 1. Friday the 13th, 3. Wurdalak), se je predstavil pod vodstvom dirigenta Roka Volka. V drugem delu programa pa sta nastopila: KD Godba na pihala Sv. Jurij ob Ščavnici (Ervin Hartman: Trobentica; Lorenzo Pusceddu: Decennial Suite; John Williams: Superman Theme), dirigent: Slavko Ahlin, in KD Pihalni orkester Gornja Radgona (Johan Wichers: Mars der Medici; Jaka Puciher: Radi igramo; John Fogerty: Proud Mary), dirigent: Franek Radolič.

Sicer pa glede na to, da sta na srečanju nastopila dva orkestra iz glasbenih šol, torej s samo mladino, ob tem pa tudi ostali orkestri imajo veliko mladih, je gotovo, da tovrstna glasba v Pomurju ne bo zamrla. Mladi godbeniki so namreč jamstvo za prihodnost.


Več v Kultura in izobraževanje