GFML gosti 13. mednarodni debatni turnir

Vseh sodelujočih bo letos preko 200, otvoritve pa se bo udeležil tudi predsednik države Borut Pahor, ki bo na gimnaziji prisostvoval tudi eni debati

Prlekija-on.net, torek, 3. marec 2015 ob 07:05
Turnir bo potekal od srede, 4., do nedelje, 8. marca v Ljutomeru

Turnir bo potekal od srede, 4., do nedelje, 8. marca v Ljutomeru

Gimnazija Franca Miklošiča Ljutomer (GFML) in Za in proti, zavod za kulturo dialoga Slovenija (ZIP), bosta organizirala že 13. mednarodni debatni turnir, ki bo potekal od srede, 4., do nedelje, 8. marca v prleški prestolnici.

Cilji mednarodnega debatnega turnirja so spoznavanje jezika in jezikovnih razlik, sporazumevanje v tujih jezikih, razvijanje medkulturne kompetence, razvijanje narodne/kulturne zavesti in izražanja, razvijanje vedenja o sodelujočih državah, debatiranje ter druženje. "Mednarodni debatni vikend na Gimnaziji Franca Miklošiča Ljutomer je postal že tradicionalna oblika debatnih srečanj, kjer sodelujejo člani debatnih organizacij iz Slovenije in tujine. Vseh sodelujočih - debaterji, sodniki, časomerilci, organizatorji - bo letos preko 200. Sodelujejo predstavniki srednjih šol iz Bosne in Hercegovine, Češke, Danske, Finske, Hrvaške, Italije, Libanona, Makedonije, Nizozemske, Maroka, Romunije, Slovenije, Turčije, Ukrajine, Velike Britanije in Združenih držav Amerike. Omenjene države bodo skupaj sestavile kar 51 timov, ki bodo sodelovali v debati. Nekateri izmed teh bodo zastopali svoje države tudi na letošnjem svetovnem srednješolskem debatnem tekmovanju v Singapurju. Z mednarodnim debatnim turnirjem bodo pridobile tudi ostale šole v severovzhodni Sloveniji, saj bodo gostje predavali in obogatili pouk pri njih," je pred prihajajočim debatnim turnirjem dejal ravnatelj GFML Zvonko Kustec.

Poleg gostovanja tujih predavateljev na šolah v severovzhodnem delu Slovenije bodo v okviru mednarodnega debatnega turnirja v Ljutomeru debaterji iz tujih držav sodelovali pri pouku na GFML. Ekipe bodo v Ljutomer prispele v sredo, 4. marca, otvoritvena slovesnost pa bo dan pozneje (v četrtek, 5. 3. 2015) ob 15. uri v Domu kulture v Ljutomeru. Otvoritve se bo udeležil tudi predsednik države Borut Pahor in bo potem ob 16.30 na gimnaziji prisostvoval eni debati. Finale letošnjega 13. mednarodnega debatnega turnirja v Ljutomeru bo v soboto, 7. marca ob 16. uri v prostorih hotela Stela.


Več v Kultura in izobraževanje