Imeti pogled, usmerjen proti večnosti

Grega Valič na obisku pri literarnem krožku v DOSOR-ju

Filip Matko, četrtek, 5. marec 2015 ob 20:44
Grega Valič

Grega Valič

»Ljudje smo si med seboj različni, vsi imamo neko življenjsko usmeritev, vsi hodimo po neki poti, z nekim namenom, z nekim ciljem... Nagovorila me je Gregova zadnja poslana misel: »Biti kristjan ne pomeni biti popoln, ampak le imeti pogled, usmerjen proti večnosti. Pot do tja pa je lahko velikokrat zelo ovinkasta.« In še kako se strinjam s tem...« je zapisal v uvodnik »Tisoč obrazov - eno srce« Matej Užmah v drobno knjižico z naslovom »Slovo«, ki je leta 2014 izšla pri Založbi Salve v Ljubljani.

To knjižico je Bea Baboš Logar, voditeljica literarnega krožka v DOSOR-ju, Domu starejših občanov Radenci, pred kratkim članicam in članom te skupine razdelila ter z avtorjem zapisanih duhovnih misli, duhovnikom - salezijancem Gregom Valičem, pripravila srečanje obiskovalk in obiskovalcev literarnega krožka v sredo, 4. marca popoldne, v predprostoru knjižnice DOSOR-ja. Mlademu duhovniku se je ob srečanju s »knjižnimi molji« pridružil Štefan Krampač, župnik Župnije sv. Cirila in Metoda v Radencih. Po uvodni predstavitvi vsebine knjižice »Slovo« je vse presenetil mladi duhovnik z izjavo, da je to pravzaprav že peta po vrsti tovrstna knjižica, odkar se je odločil, da v tiskani obliki svoje zapisane misli »pošlje« med širšo javnost.

Grega Valič, sedaj duhovnik - salezijanec, se je rodil leta 1981 v Ljubljani, prve redovne zaobljube je opravil leta 2004, postal diakon leta 2009, bil posvečen v duhovnika leta 2010, ko je opravil tudi svojo novo mašo. Tedaj si je izbral geslo svoje duhovniške poti iz Svetega pisma: »Kjer je namreč vaš zaklad, tam bo tudi vaše srce.« Lk 12,34

In del tega gesla pravzaprav uresničuje z zapisovanjem svojih misli. Te so izredno iskrive, blizu vsakdanjim težavam ljudi, ki si poskušajo osmisliti svoj odnos do soljudi in Boga. Grega Valič je povedal, da zapisuje svoje misli ves čas in jih ima zbranih veliko, še za kakšno novo knjižico ali dve. Toda najprej želi dobiti potrditev, »da je na pravi poti«, da njegove iskrice »prižgo« razmislek pri bralcih, kar se je na srečanju v DOSOR-ju tudi izkazalo z enkratnim odzivom članic in članov literarnega krožka. Kajti vsi udeleženci so pritrjevali zapisanim mislim ter se dogovorili za ponovno srečanje, ki bo 22. marca v Veržeju.


Več v Kultura in izobraževanje