Gasilci se urijo in pridobivajo znanje

Poslej bodo lažje in učinkovitejše krotili rdečega petelina

Jože Žerdin, četrtek, 26. marec 2015 ob 16:31
Nadaljevalni tečaj za gasilca v GZ Ljutomer

Nadaljevalni tečaj za gasilca v GZ Ljutomer

V Gasilski zvezi Ljutomer se zavedajo, da je potrebno vzgajati in izobraževati mladi gasilski kader, kar jim v zadnjem času tudi uspeva. V Gasilski zvezi Ljutomer so se odločili in pripravili skupaj s predavatelji nadaljevalni tečaj za gasilca operativca, ki poteka v prostorih gasilskega doma v Ljutomeru, obiskuje ga 31 slušateljev iz posameznih gasilskih društev.

V novi predavalnici gasilskega doma namreč poteka teoretični del usposabljanja, kjer si bodoči gasilci operativci nabirajo »gasilsko znanje« od gradbeništva, elektrike, vozil, opreme, preventive, prve pomoči. Za gasilce, ki se izobražujejo pa je prav gotovo najbolj poučno in zanimivo praktično usposabljanje z gasilsko opremo in vozili. Tako so že opravili niz tovrstnih usposabljanj, denimo pri polaganju cevovoda, urijo in učijo se kako je potrebno pristopiti k notranjemu požaru z dihalnim aparatom in drugimi pripomočki. Spoznavajo tudi kako se je potrebno gibati v prostoru, kjer nastane ogenj in dim. Spoznavajo tudi gasilsko opremo, kako se z njo posreduje v primeru notranjega ali zunanjega požara ter poplav in v primeru drugih elementarnih nesreč. Rdeča nit praktičnega usposabljanja je učenje osnovnih veščin tehničnega reševanja.

Ko bodo uspešno zaključili večurno teoretično in praktično usposabljanje si bodo pridobili čin gasilca operativca, pri čemer bodo takrat že lahko svoje pridobljeno znanje uporabili na vseh intervencijah, ki se vsak dan zgodijo na območju Gasilske zveze Ljutomer ali širše. Vodja nadaljevalnega tečaja je bil poveljnik Gasilske zveze Ljutomer Andrej Trstenjak. Kmalu bodo Gasilska zveza Ljutomer in posamezna gasilska društva tako bogatejša za nove gasilce operativce.


Več v Kultura in izobraževanje