Rdeči križ »v zenitu« svojega poslanstva

Redni letni zbor članov z volitvami v RKS Murska Sobota

Filip Matko, ponedeljek, 30. marec 2015 ob 19:37
Redni letni zbor RKS Murska Sobota

Redni letni zbor RKS Murska Sobota

V petek, 27. marca popoldne, je v prostorih gostišča Zvezda v Murski Soboti potekal redni letni občni zbor članic in članov z volitvami tamkajšnjega Območnega združenja Rdečega križa, ki sta ga v preteklem letu vodili kot predsednica prim. mag. Branislava Belović, dr.med.spec. in kot sekretarka Albina Knapp.

V letu 2014 je krvodajalstvo bilo najbolj množična solidarnostna akcija državljanov Republike Slovenije in nič drugače ni bilo na področju RK v Murski Soboti. Prednostna naloga je tako bila z zagotavljanjem zadostnega števila krvodajalk in krvodajalcev za potrebe Splošne bolnišnice Murska Sobota skozi vse leto. RK v M. Soboti ima registriranih 5737 krvodajalk in krvodajalcev, od tega 3618 moških in 2397 žensk. V letu 2014 je prvič kri darovalo 131 posameznic in posameznikov. Skupno so izvedli 55 krvodajalskih akcij: rednih 45, izrednih (nujnih s klici) pa pet. Tedaj je bilo klicanih 239 krvodajalcev zaradi pomanjkanja krvi določenih krvnih skupin. Na terenu pa so bile opravljene še štiri krvodajalske akcije: v Občini Cankova, Občini Grad in dvakrat v Občini Rogašovci. Poleg tega so v RK M. Sobota še naprej pooblaščeni za zbiranje prijav tistih, ki se odločijo, da se njihova odločitev darovanja organov po smrti zapiše na kartico zdravstvenega zavarovanja. Takšnih prijav so lani zabeležili 11.

Ena izmed prednostnih nalog je promocija pomena prve pomoči, širjenja znanj in usposabljanje strokovnjakov predavateljev glede novosti v doktrini prve pomoči ter izvajanje vseh vrst formalnih in neformalnih izobraževanj. Lani so izvedli 23 tečajev in izpitov prve pomoči za voznike motornih vozil, enega od teh na srednji šoli. Usposobljena sta bila 502 tečajnika, poleg teh pa še 153 tečajnikov iz prostovoljnih gasilskih društev. 60 kandidatov je bilo na obnovitvenem tečaju za bolničarje, 70-urni tečaj za bolničarje pa je opravilo 38 kandidatov.

Ob lanskih poplavah v Bosni in Hercegovini, Srbiji in na Hrvaškem so se zbiralne akcije za poplavljene pričele 19. maja (ljudje so prinašali: prehrano, posteljnino, higienske pripomočke ter vodo). Ob pripravi humanitarne pomoči je sodelovalo 160 prostovoljcev, dvakrat je bila odpeljana pomoč v količini 24 ton, trikrat se je organiziral prevoz (za Območna združenja RK Gornja Radgona, Ljutomer in Lendava), ko je bila odpeljana pomoč v količini 14 ton. V BiH je bila pomoč odpeljana sedemkrat s strani različnih organizacij in društev, Rdeči križ je posredoval pri prevozih te pomoči. Ob lanskih jesenskih poplavah v Pomurju so ekipe RK obiskale poplavljena območja v Občini Beltinci ter prizadete oskrbovali z vodo, oblačili in odejami. V sodelovanju z URSZR so oškodovancem zagotovili štiri sušilce prostorov, najhuje prizadetim pa z zbrano finančno pomočjo zagotovili 23.677,50 evrov denarne pomoči za popravilo nastale škode.

Na področju socialnih dejavnosti so v letu 2014 potekale različne zbiralne akcije: v vrtcih in krajevnih organizacijah so zbirali PVC zamaške za nakup invalidskega vozička; Zavarovalnica Adriatic je pomagala učencem s šolskimi potrebščinami; oblačila, igrače in prehrano so zbirali na osnovnih šolah Krog, Bakovci, Puconci, Bogojina in OŠ I Murska Sobota; izvedena je bila akcija Drobtinica; v akciji Moj trenutek za dobrodelnost je bilo zbrane 1400 kilogramov hrane in higienskih pripomočkov v vozičkih po trgovskih centrih. Delitev pomoči v obliki prehranskih paketov je opravilo 1480 prostovoljk in prostovoljcev. Skupna količina razdeljene prehrane znaša preko 90 ton, poleg tega pa še 12 ton ostale pomoči: oblačila, obutev, posteljnina, bela tehnika in higienski pripomočki. Skupno število prejemnikov humanitarne materialne pomoči, brez družinskih članov, je v letu 2014 bilo 4500.

Tako lahko brez pretiravanja zapišemo, da je tudi v Območnem združenju Rdečega križa Murska Sobota dejavnost njegovih članic in članov, prostovoljk in prostovoljcev, lani resnično bila »v zenitu«.

Preventivno zdravstveno vzgojno delo je bilo usmerjeno k aktivnostim za omejevanje in preprečevanje različnih oblik zasvojenosti (alkoholizem, kajenje in uživanje drog) ter odkrivanju in preprečevanju dejavnikov tveganja za zdravje. Na področju Območnega združenja RK M. Sobota je 17 osnovnih šol z nekaj podružnicami ter pet srednjih šol. Krožki RK delujejo po nekaterih osnovnih šolah kot oblika prostočasne dejavnosti, srednješolke in srednješolci pa že sodelujejo tudi kot krvodajalci, aktivisti pri stojnicah RK, obiskujejo starejše ter so izvajalci kulturnih programov. V tednu RK (8.-15. maj) se običajno opravijo sprejemi drugošolcev v RK ob zgodbici o Križem kapici, najmlajše v vrtcih pa tedaj obišče medvedek Henry. Pomlajevanje v tej najstarejši svetovni humanitarni organizaciji, ki bo prihodnje leto v Sloveniji beležila 150-letnico aktivne prisotnosti, tako zagotavlja, da si v RK prizadevajo lajšati trpljenje in nuditi pomoč tistim, ki jo najbolj potrebujejo ter ob tem ne razlikujejo ljudi po narodnosti, rasi, veri, družbenem položaju ali političnem prepričanju.

Na občnem zboru so nekaterim najaktivnejšim posameznicam in posameznikom razdelili priznanja: dolgoletni licencirani predavateljici prve pomoči Etelki Hari, dolgoletnemu prostovoljcu na področju sociale Marjanu Bernjaku ter Jožefu Prša in Štefanu Bedernjaku za lanskoletni prispevek ob pomoči ljudem v poplavah na Hrvaškem, Bosni in Hercegovini ter Srbiji. A rekorder med aktivnimi prostovoljnimi krvodajalci, Mirko Šeruga, je prejel zahvalno listino.

Nov štiriletni mandat (2015-2019) je bil ponovno zaupan dosedanji predsednici Branislavi Belović, ki je še nadalje za sekretarko izbrala Albino Knapp, izvoljeni pa so bili še: novi 15-članski območni odbor RK, tričlanski nadzorni odbor, šestčlansko častno razsodišče ter trojica v komisijo za javna pooblastila.


Več v Kultura in izobraževanje