Ivek Vrhar predstavil svojo knjigo »Moje življenje«

Zadnji izvod avtor hrani in ga osebno želi podariti varuhinji človekovih pravic Vlasti Nussdorfer

Prlekija-on.net, ponedeljek, 30. marec 2015 ob 23:03
Predstavitev knjige Moje življenje

Predstavitev knjige Moje življenje

Mladinski center Prlekije je v soboto v svojih prostorih pripravil predstavitev prvega knjižnega dela »Moje življenje«, avtorja Vrhar Iveka doma iz Ptujske ceste pod Spodnjim Kamenščakom. V zanimivi samoizpovedi  je avtor prvenca orisal svoje izredno težko življenje, ki ga je na prepričljiv in njemu svojevrsten način tudi predstavil v lični knjigi s 128 stranmi, ki je tudi obogatena s številnimi fotografijami.

Daleč naokrog poznan Ivek je pričel svojo življenjsko pot tako rekoč iz nič. Bil je odločen, vztrajen, nepopustljiv, dobrega srca in velik ljubitelj živali ter rastlin in podpornik revežev. Kljub izredno težkim in nenehnim življenjskim preizkušnjam ni klonil in sedaj, ob 70-letnici svojega življenja se lahko s ponosom ozre na prehojeno pot. Uspel je, čeprav je bil, kot sam pravi pankrt, berač, pastir, samorastnik. Še več, izdal je celo v samozaložbi uspešen knjižni prvenec, ki je bil kmalu po izdaji tudi razgrabljen. Znana turistična delavka v Ljutomeru je zaupala, da ko je pričela prebirati njegovo knjigo, ki jo ji je Ivek v svoji znani maniri, kot velik dobrotnik seveda kar podaril, se ni mogla več ločiti od nje in jo je čez noč prebrala na en mah. Tudi solze so ji ob prebiranju nemalokrat kar same od sebe zarosile oko.

Predstavitev je bila popestrena tudi z odlomkom iz dokumentarca RTV Slovenije - SAMORASTNIKI, ki je nastal davnega leta 1969, in so ga ljubljanski televizijci posneli v Ljutomeru, kar je takrat za naše kraje bila velika senzacija. Posnetek si lahko ogledate spodaj. Zanimivo je bilo prisluhniti dogodivščinam, ki so spremljale Iveka na njegovih pohodih, ko se je peš odpravil v Beograd, kjer so ga sprejeli v kabinetu predsednika naše nekdanje skupne domovine SFRJ in kjer je v zgradbi zvezne skupščine neposredno videl obsežno obrtniško delo tukajšnjega obrtniškega mojstra Marjanoviča, v Split na Mediteranske igre, po slovenskih gorah in še marsikje je preizkušal svojo trdoživo, skoraj nerazumljivo človeško in športno zmogljivost.

Celotno dogajanje je popestril sodelavec centra-prostovoljec in harmonikar Franc Ivanek, ki je tudi spremljal Iveka ob petju. Avtor knjige je prisotnim tudi zaupal, da že razmišlja o naslednjem knjižnem delu, kjer bo predstavil kakih sto svojih pesmi, pa tudi ponatis tokratnega prvenca ni izključen. Zelo pa si tudi želi srečanja s slovensko varuhinjo človekovih pravic Vlasto Nussdorfer, ki jo zelo spoštuje in ceni, saj je odločno na strani in se poteguje za ljudi, kot je bil nekoč tudi sam. En izvod svojega prvenca si je tako shranil in ji ga želi tudi osebno ob srečanju podariti.

V Mladinskem centru Prlekije-združenju NVO, socialnem podjetju so se na dogodku zavezali, da bodo omenjeni kontakt in srečanje tudi v čim krajšem času poskušali realizirati. Moderatorka pogovora Nina Stegmüller, mag. psih. - voditeljica centra za družino SOŽITJE je dobre, skoraj tri ure trajajoči zanimivi dogodek sklenila z besedami: »Splača si prebrati Ivekov prvenec, knjižno delo MOJE ŽIVLJENJE. Danes mladi pa tudi starejši, včasih že za vsako malenkost jamramo, negodujemo, nič nam ne paše, sami sebi se smilimo in tako dalje. Če pa preberemo skozi, kaj vse je Ivek in seveda še številni drugi v življenju šel, če se tega dodobra zavemo, potem bo to naše jamraje hitro minilo in bomo srečni, saj je dobro tako kot je. Namreč, lahko bi nam bilo mnogo mnogo hujše... Knjiga, ki nam da druge dimenzije, knjiga ki nas uči da z vztrajnostjo, pogumom, vero... lahko dosežemo tudi nemogoče. In naš Ivek je to dosegel, vsa mu čast in tudi lep vzgled za vse nas tukaj zbrane, za mlade in seveda mnogo širšo slovensko in v Sloveniji živečo populacijo. Torej: Hvala našemu Iveku za svojo poučno življenjsko izkušnjo, ki jo tako nesebično deli z nami

Foto in tekst: Branko Makovec


Več v Kultura in izobraževanje