Politična poroka najboljša predstava 11. Festivala komedije v Pekrah

V finale osmih ekip so bili uvrščeni tudi ljutomerski gledališčniki iz Gledališke skupine KD Ivan Kaučič Ljutomer, s komedijo Politična poroka

Prlekija-on.net, torek, 31. marec 2015 ob 09:40
Priznanje

Priznanje

V Domu kulture Pekre je v mesecu marcu vsak petek in soboto potekal 11. Festival komedije - festival amaterskih dramskih skupin. Na festivalu z velikim številom prijavljenih društev dvigujejo kakovost amaterskih izvedb - vseh je bilo 40, umetniški vodja festivala, Rado Pavalec, pa je za finalni izbor izbral 8 predstav.

V finale osmih ekip so bili uvrščeni tudi ljutomerski gledališčniki iz Gledališke skupine KD Ivan Kaučič Ljutomer, s komedijo Politična poroka, avtorja Fadila Hadžića, ki jo je režiral priznani prleški režiser Srečko Centrih ter za predstavo prejeli priznanje za najboljšo predstavo festivala.

V predstavi nastopajo Marko Jerebič, Danijela Kutnjak, Srečko Centrih, Robi Semenič, Ljuba Erhatič in Fani Zorec.

Poleg ljutomerske komedije so v finalu uprizorili še Truth Story (avtor: Vinko Möderndorfer), Šentjakobsko gledališče Ljubljana, Češpe na figi (avtor: Marjan Tomšič), Gledališka skupina KD Brce - Gabrovica pri Komnu, Pridi gola na večerjo (avtor: Marc Camoletti), Društvo Smoteater Majšperk, Skopuh (avtor: Moliere), KUD Janko Krmelj, Teater afngunc Reteče, Škofja loka, Vse zastonj (avtor: Dari Fo), Gledališko združenje Koroški deželni teater Slovenj Gradec, Na smučišču (avtor: John Godber, prevod: Alja Predan), KD Bohinjska Bela, Da te kap (avtor: Tone Partljič), KD Pekre – Limbuš in Trpimir (avtor: Miro Gavran), Roman Končar.

Cilji organizacije festivala so predstavitev ljubiteljske gledališke kulture širši javnosti in jim ponuditi nove oblike kulturnega udejstvovanja; nagrajevanje najboljših predstav in komedijantov dviga konkurenčnost in kakovost igralske interpretacije; spodbujanje mednarodnega sodelovanja, posebej z zamejskimi Slovenci.

Kot so zapisali organizatorji, Festival komedije Pekre vzpodbuja amaterske dramske skupine k sodobni izvedbi komedij domačih in tujih avtorjev. Vsaka od predstav je izvirno avtorsko delo, ki se gledalca dotakne bodisi zaradi svoje vizualne lepote in estetske dovršenosti, zaradi vrhunskih igralskih kreacij, inventivnosti, igrivosti, bodisi zaradi močnega energijskega naboja, ki ga izžareva. Odlikuje jih nekakšna univerzalna zmožnost, da se vsaj za nekaj časa naselijo v gledalcu in najdejo pot do kakšnih skritih vrat, za katera sam ni vedel.

Spodaj si lahko ogledate tudi fotogalerijo iz premiere omenjene komedije, ki je bila v Ljutomeru, 20. februarja lani.


Več v Kultura in izobraževanje