Mladi športni plezalci so se pomerili na umetni steni

V Ljutomeru je potekalo tekmovanje ob zaključku vadbe v prisotnosti staršev in drugih navijačev, ki so glasno spodbujali mlade plezalce

Prlekija-on.net, ponedeljek, 13. april 2015 ob 17:57
Tekmovanje plezalcev na umetni steni

Tekmovanje plezalcev na umetni steni

V okviru Planinskega društva Ljutomer deluje športna plezalna sekcija za šolsko mladino. Za organizacijo skrbi Sašo Žuman, član UO PD Ljutomer, za učenje plezanja na umetni plezalni steni v dvorani ŠIC v Ljutomeru pa sta odgovorna športna plezalca Jan Filipič in Jošt Slavič.

S plezanjem je začelo osem osnovnošolcev v oktobru 2014, ostali so se priključili pozneje, tako jih je v aprilu ob zaključku 17. Razdeljeni so v več kategorij glede na starost in spol: mlajša in starejša starostna kategorija deklet ter mlajša in starejša starostna kategorija dečkov. Mladi športniki prihajajo iz več okoliških krajev: poleg Ljutomera še iz Cezanjevcev, Križevcev, Veržeja in Stročje vasi.

Prvo vmesno tekmovanje so opravili v decembru 2014, drugo pa 10. aprila 2015 ob zaključku vadbe v prisotnosti staršev in drugih navijačev, ki so glasno spodbujali mlade plezalce. Tekmovanje je potekalo v štirih kategorijah v hitrostnem in težavnostnem plezanju. Rezultati hitrostnega in težavnostnega plezanja se ocenjujejo po veljavnih pravilih in se seštevajo. Plezalci morajo upoštevati določeno plezalno smer in barvo oprimkov pri težavnostnem plezanju, medtem ko je pri hitrostnem pomembna predvsem hitrost.

V mlajši starostni kategoriji deklet je dosegla prvo mesto Alja Ostrc, drugo Maruša Kraljič in tretje Urška Rižnar.
Pri dečkih iste kategorije je zmagal Jakob Novak, drugo mesto je dosegel Peter Blagovič. Tekmovala sta samo dva.
V starejši starostni kategoriji deklet je zmagala Špela Semenič, ki je bila tudi absolutna zmagovalka tega tekmovanja, drugo mesto je dosegla Lea Bogdan, tretje pa Julija Ostrc.
V starejši starostni kategoriji dečkov sta tekmovala dva plezalca. Prvo mesto je dosegel Aleks Zorman, drugo pa Luka Ivančič.
Plezalce sta varovala njihova vaditelja – športna plezalca – Jan Filipič in Jošt Slavič.

Po končanem tekmovanju je sledila svečana podelitev priznanj vsem tekmovalkam in tekmovalcem, za prva tri mesta so plezalci prejeli še medalje in praktične nagrade.

Posebej navdušeni so bili fantje in dekleta, ki so dosegli prva tri mesta - stopničke. Plezalke in plezalci, ki so dosegli prva mesta v posameznih kategorijah, se bodo lahko udeležili tekmovanja v športnem plezanju 18. aprila v Ljubljani.

Tekmovalke in tekmovalci vseh kategorij se bodo ob začetku poletnih počitnic udeležili tridnevnega plezalnega tabora na naravni steni, kar bo predstavljalo poseben užitek za mlade športnice in športnike.

Ivanka Korošec


Več v Šport