V Ljubljani je potekal 25. Nacionalni otroški parlament

V vsaki skupini so razpravljali na določeno temo in zapisali poročila dela v skupinah, ki so jih kasneje, v plenarnem delu, predstavili v veliki dvorani

Prlekija-on.net, četrtek, 16. april 2015 ob 10:44
Predstavniki Pomurja na 25. Nacionalnem otroškem parlamentu

Predstavniki Pomurja na 25. Nacionalnem otroškem parlamentu

V ponedeljek, 13. 4. 2015 je ob 9. uri v prostorih Državnega zbora potekal že 25. Nacionalni otroški parlament. Pomurje so zastopali Sara Perša in Matic Kranjec (Velika Polana), Žiga Mekiš Recek in Marko Irgolič (Murska Sobota), Tia Horvat (Radenci), Rok Veberič (Sv. Jurij ob Ščavnici) in Eva Škrbenta ter Kristina Žižek (Ljutomer). Klementina Kosi (Ljutomer) je NOP obiskala v vlogi novinarke.

Parlament so pričeli v veliki dvorani DZ - mlade je nagovorila ga. Nomi Hrast, predsednica lanskega NOP. Napovedala je goste v parlamentu, ki so jim namenili nekaj trenutkov in besed. Spregovorili so dr. Miran Brglez (predsednik DZ), g. Boris Koprivnikar (minister za javno upravo), ga. Darja Groznik (predsednica Združenja prijateljev mladine Slovenije), g. Borut Pahor (predsednik RS), na kratko pa tudi ga. Violeta Tomič in g. Matjaž Hanžek. Izvolili so tudi delovno predsedstvo, sprejeli dnevni red, poročali o prisotnosti in zastopanosti regij, pred veliko dvorano pa so parlamentarci tudi oddali glasovnice o temi 25. NOP in se po želji fotografirali z gosti.

Delo se je nadaljevalo v štirih skupinah:
  • POKLICI PRIHODNOSTI, veliki salon
  • VSEŽIVLJENSKO UČENJE, soba 110
  • FORMALNO IN NEFORMALNO UČENJE, soba 209
  • VSI POKLICI SO POMEMBNI, soba 212

V vsaki skupini so razpravljali na določeno temo in zapisali poročila dela v skupinah, ki so jih kasneje, v plenarnem delu, predstavili v veliki dvorani. Učenci v vlogi novinarjev so krožili po delavnicah, beležili in fotografirali aktivne parlamentarce.

Ob 12. uri je sledil plenarni del zasedanja, ki je potekal približno dve uri. Parlamentarce so pozdravili dr. Miro Cerar (predsednik Vlade RS), dr. Anja Kopač Mrak (ministrica za delo, družino, soc. zadeve in enake možnosti), mag. Julijana Bizjak Mlakar (ministrica za kulturo), ga. Vlasta Nussdorfer (varuhinja človekovih pravic RS), g. Peter Debeljak (direktor Urada za mladino RS), dr. Vinko Logaj (direktor Zavoda RS za šolstvo), g. Tomaž Bergoč (izvršni direktor Unicefa Slovenije), predstavnica ministrstva za zdravje, predstavnica kariernega središča (Zavod za zaposlovanje) in predstavnik Centra za poklicno izobraževanje. Sledila so poročila skupin, na katera so mladi delegati razvili vprašanja, mnenja in debate. Po razpravah in debatah je delovno predsedstvo predstavilo ugotovitve 25. nacionalnega otroškega parlamenta. V prihodnosti se bodo zelo razvila družinska podjetja, poklici na podlagi javnih prevozov, gozdarstva, kmetijstva, ekonomije in vzgojiteljstva. Ugotovili so tudi, da nekateri učitelji slabo podajajo snov in slabo predstavljajo izbirne predmete ter krožke. Nekateri učitelji oz. mentorji se odločijo za krožke in predmete, ki jih ne zanimajo in posledično pridemo do zaničevanja tega predmeta/krožka in neupoštevanja načrta, kar ni dobro. Predlagali so več informativnih dni ali celo tednov, več praktičnih prikazov, več obiskov želenih šol/ogledov poklicev, več pridobivanja informacij o poklicih skozi medije, želijo pa si večjo pomoč strokovnih delavcev pri izbiri in informiranju.

Tema za 26. otroški parlament (2015/2016) je: PASTI MLADOSTNIŠTVA.

Klementina Kosi
učenka 9. razreda OŠ Mala Nedelja


Več v Kultura in izobraževanje