Na obisku pri slovenskem pivovarju v Avstriji

Moški biblični krožek obiskal pivovarno Bevog v Potrni

Filip Matko, petek, 17. april 2015 ob 12:15
Obisk pivovarne Bevog

Obisk pivovarne Bevog

Po marčevskem obisku oziroma ekskurziji pri Mesarstvu Kodila v Markišavcih pri Murski Soboti so se člani moškega bibličnega krožka Evangeličanske cerkve Martina Luthra v Murski Soboti odločili, da s tovrstnimi strokovnimi izleti nadaljujejo. Sestajajo se običajno ob četrtkih zvečer, a tretji četrtek v aprilu so se dogovorili za popoldansko srečanje.

Zbirališče je bilo določeno pred zasebno pivovarno Bevog v Potrni (Laafeld) na avstrijskem Štajerskem, tik za mejno črto med Slovenijo in Avstrijo. Pivovarno je zgradil v sosednji državi, danes 31-letni Vasja Golar iz Gornje Radgone, ker v domači deželi postopki pridobivanja dovoljenj trajajo predolgo, Avstrijci pa so mu to uredili v treh mesecih. O tem je udeležencem ekskurzije, bilo jih je kar 17, pripovedovala Marjana Kovačič, vodja skupin po pivovarni, ki sodeluje tudi na raznih družabnih prireditvah ter degustacijah piva Bevog po hotelih.

Vodička je obrazložila celoten postopek proizvodnje piva, od sestavin za posamezno vrsto piva do končne dostave na tržišče. Tako trenutno v Pivovarni Bevog proizvajajo šest vrst piva: Deetz (4,8 % alkohola), Tak (5,5, % alk.), Kramah (7 % alk.), Rudeen (7,4 % alk.), Ond (6,3 % alk.) in Baja (5,8 % alk.). Prodajajo ga skoraj že po vsem svetu, v Sloveniji je le na prodajnih policah hipermarketov Leclerc v Ljubljani in Mariboru ter v kakšni specializirani prodajalni piv. Je pa Vasja Golar v domači Gornji Radgoni lani odprl Pivohram Golar - Gastropub v renovirani zadnji stavbi Zgornjega Grisa (Jurkovičeva 29), ki pa je pravzaprav prva stavba, če se pride preko mosta čez Muro z avstrijske strani.

Člani moškega bibličnega krožka so se lahko ob degustaciji šestih vrst piva spominjali časov iz obdobja 2400 let pred Kristusom, ko so pivo že uživali Babilonci in Egipčani, a se je ta pijača po samostanih v Evropi pojavila v osmem stoletju.


Več v Družabno