Javna debata v sklopu Evropskega leta za razvoj 2015

Iz Bruslja sta prišla Tanja Fajon in Lojze Peterle

Prlekija-on.net, petek, 24. april 2015 ob 09:15
Evropsko leto za razvoj 2015

Evropsko leto za razvoj 2015

Ekonomska šola Murska Sobota že vrsto let skrbi, da so njihovi dijaki karseda izobraženi. Skrbijo tudi za splošno razgledanost svojih dijakov, ki je v današnjem času zelo pomembna, predvsem zato, ker po končani izobrazbi lahko svoje znanje s pridom izkoristijo tudi na drugih področjih, za katera se niso izobraževali.

Tako je v sklopu Evropskega leta za razvoj 2015 pod sloganom: »Naš svet, naše dostojanstvo, naša prihodnost«, potekala javna debata z dvema evropskima poslancema. Še pred tem dogodkom so se dijaki sami pozanimali o tem, za kaj sploh gre pri razvojnem letu 2015, izdelali so plakate in jih postavili v avlo šole, kjer so si jih tudi ostali dijaki lahko ogledali in se naučili kaj novega. Iz Bruslja sta prišla gospa Tanja Fajon in gospod Lojze Peterle. Za vsa vprašanja sta bila na voljo dijakom tretjih letnikov smeri ekonomski in logistični tehnik ter dijakom zaključnih letnikov tega programa. Z veseljem pa so se debate udeležili tudi dijaki iz Biotehniške šole Rakičan in Dvojezične srednje šole Lendava.

Na začetku debate so vsi dijaki naprej glasno zapeli slovensko in evropsko himno, za kar je gospod Lojze Peterle še posebej pohvalil vse zbrane. Zatem je Nina Fujs ob spremljavi zvok kitare, na katero je brenkal Mitja Cener, prebrala pesem Toneta Pavčka. Kristina Čurič je zapela pesem skupine ABBA, »I have a dream«. Po končanem kulturnem programu je vse navzoče naprej pozdravil gospod ravnatelj, Darko Petrijan, mentorica in organizatorica javne debate profesorica Bernarda Kuzma pa je v uvodnem delu povedala, s kakšnim namenom so se zbrali v tako velikem številu ter k mikrofonu povabila oba gosta. Gospa Tanja Fajon je v nagovoru navrgla nekaj motivacijskih besed za začetek. Nato je nekaj besed spregovoril še gospod Lojze Peterle. Omenil je tudi slovenske čebelarje, ki so se v teh dneh zbrali v Bruslju in povedal, da so prav ti v parlament prinesli idejo o svetovnem dnevu zdravega medenega zajtrka.

Po končanih nagovorih obeh navzočih se je debata začela. Dijaki so bili pripravljeni in polni vprašanj za oba poslanca o različnih aktualnih temah, ki se tičejo same Slovenije in Evropske unije nasploh. Govorilo se je o dvojnem davku, ki bi ga morali plačevati slovenski državljani, ki delajo v Avstriji. Sledilo je vprašanje za gospoda Lojzeta Peterleta glede misionarja Petra Opeke, ki že leta nesebično pomaga otočanom Madagaskarja. Dijake je zanimalo tudi kaj več o državah, ki so v Evropi, a niso v Evropski uniji, kot  npr. Turčija. Spraševali so tudi o različnih projektih, ki jih razpisuje Evropska unija predvsem za mlade. Zelo aktualno pa je seveda bilo vprašanje glede zaposlitve v evropskem parlamentu. Oba poslanca sta najprej predstavila svojo pot, kako sta prišla do zaposlitve na tako pomembnem mestu, nato pa še podala nekaj nasvetov za vse zbrane, kako bi se lahko tudi sami čez nekaj let zaposlili v evropskem parlamentu ali na kakšnih drugih zelo pomembnih delovnih mestih v Evropi. Dijaki so ves čas debate, ki je trajala dobro uro, bili zainteresirani in poglobljeni v razpravo.

Vsi so bili zelo presenečeni nad preprostostjo in sproščenostjo obeh evropskih poslancev, zato so se iz same debate tudi zelo veliko naučili in bodo znanje ter seveda napotke, s pridom izkoristili. Oba poslanca pa sta pohvalila vse navzoče dijake glede sodelovanja in obljubila tudi srečanje na tej šoli še vnaprej.

Tekst : Miha Slavič, 4c, program Ekonomski tehnik

Foto: Ekonomska šola Murska Sobota


Več v Kultura in izobraževanje