Gimnazija Franca Miklošiča Ljutomer ustvarja Odprto pesem

Dijaki GFML so predstavili performans lastne poezije in pogled na literaturo skozi besedo in glasbo

Prlekija-on.net, petek, 24. april 2015 ob 11:07
Literarni večer na GFML

Literarni večer na GFML

Ljutomerska gimnazijska avla je v ponedeljkovem večeru zaživela v dijaški ustvarjalnosti in raznolikosti. Dijaki so predstavili performans lastne poezije in pogled na literaturo skozi besedo in glasbo. Mladi avtorji, pisci poezije: Eva Cimerman, Reja Žinko, Ines Pucko, Megi Tinev, Tamara Duh in Veronika Mikl so izpostavili predvsem aktualne teme sodobnega časa – vstop v družbo, prilagajanje, medgeneracijske odnose.

V haikujih so mladi povezali klasične teme (prijateljstvo, ljubezen, bivanje) s sodobnimi. Haikuje pišejo: Patricija Srša, Maja Sever, Lora Gržin, Eva Pintarič

Avtorska poezija Katje Vöröš, Barbare Lenarčič, Urške Votek in Pauline Šterman Vnuk ima precej epskih elementov in pridih sodobnosti, Urška Subašič lastno poezijo tudi uglasbi in poje. Kreativnost večeru so dodali še Glasbena skupina in Bend GFML, gledališka skupina ter recitatorji. Humor je izvrstno izzvala priredba skeča Sirarna Montyja Pythona v izvedbi Gašperja Lovreca, Bernarda Rebernika in Filipa Kulčarja.

Odprta pesem prikazuje motivacijsko sodelovanje slovenistov ljutomerske gimnazije, ki mlade spodbujajo, k timskemu delu pa pritegnejo tudi ostale profesorje. Smo tukaj, da sprejemamo drugačnost, kreativnost, elan dijakov in dijakinj.


Več v Kultura in izobraževanje