Literarno-vinski večer v Vinoteki Svetinjska klet

Gostja prvega literarnega večera v vinoteki, ki je bil v petek, 24. aprila 2015, je bila Helena Srnec, avtorica knjige Prleška düša

Prlekija-on.net, nedelja, 26. april 2015 ob 15:59
Literarno-vinski večer Prleška düša

Literarno-vinski večer Prleška düša

V Vinoteki Svetinjska klet se je konec tedna odvil literarno-vinski večer Prleška düša. Dogodek je sovpadal tudi s projektom Noč knjige 2015, ki je širom Slovenije povezal številne dogodke, posvečene svetovnemu dnevu knjige.

Gostja prvega literarnega večera v vinoteki, ki je bil v petek, 24. aprila 2015, je bila Helena Srnec, avtorica knjige Prleška düša; severovzhodna Slovenija s poudarkom na Prlekiji: prleški ustvarjalci in Prlekija v literarnih delih.

Helena Srnec je svoj pesniški prvenec Sanatana izdala že v gimnazijskih letih (2002), v času študija pa še lirični romana Pol litra viskija za pogum (2008). Zaradi vrzeli, na katero je naletela v času pisanja diplomskega dela, se je odločila napisati Prleško düšo. Priznala je, da jo je pisala kar štiri leta. S knjigo odstira Prlekijo in prleškega človeka skozi teme in motive literarne ustvarjalnosti tistih piscev, ki so tako ali drugače povezani s Prlekijo. Skušala je predstaviti pokrajino med rekama Dravo in Muro in ujeti tako njeno dušo kot dušo človeka.

Moderatorka literarnega večera Tjaša Kos je premišljeno krmarila med pogovorom z gostjo, prebiranjem zanimivih odlomkov in vinski spremljavi, saj so predstavili in pokušali 5 odličnih prleških vin. Brez prleškega ponosa vinogradov, šipona, seveda ni šlo. Ob zaključku zanimivega večera so nazdravili še s polsladkim rumenim muškatom in se tako zahvalili gostji za obisk na literarnem večeru. Že pred dogodkom je namreč Helena Srnec prišepnila, da ji je rumeni muškat še posebej všečen.


Več v Kultura in izobraževanje