Ob godu svetega Jurija so blagoslavljali konje pri Mali Nedelji

Nova privezna rampa za konje na župnijskem dvorišču pri cerkvi pri Mali Nedelji

Jože Žerdin, nedelja, 26. april 2015 ob 20:13
Blagoslov konj pri Mali Nedelji

Blagoslov konj pri Mali Nedelji

Vsako leto na praznik svetega Jurija, ki je zavetnik konj in narave potekajo po župnijskih cerkvah blagoslovi konj. Ob prazniku svetega Jurija je bilo še posebej slovesno tudi v župniji Mala Nedelja. Konjeniška sekcija Malonedeljska konjenica, ki deluje pod okriljem Turističnega društva Mala Nedelja - Radoslavci je v nedeljo, 26. aprila, pripravila skupaj z župnijo Mala Nedelja tradicionalni Jurijev blagoslov konj.

Odkar poteka blagoslov konj pri Mali Nedelji so se člani malonedeljske konjenice odločili in na zelenici pod župnijsko cerkvijo naredili novo privezno rampo za konje. Vsi, ki so tokrat prišli s konji k blagoslovu so konje predvsem zaradi varnosti privezali k novi privezni rampi. Po sveti maši so se konjeniki iz župnije Mala Nedelja in gostje konjeniki iz župnije Sveti Tomaž in ostali zbrani zbrali pri blagoslovu. Pred blagoslovom konj je vaški domači kronist Ludvik Rudolf prebral pesem o konjih, ki so bili nekoč v tem delu Prlekije skoraj pri vsaki kmečki hiši. Zbrane je ob tej priložnosti nagovoril domači župnik župnije Mala Nedelja Tomislav Roškarič, ki je najprej blagoslovil kruh in sol, nato pa še vsakega konja posebej. Vsak lastnik konja pa je še v spomin na srečanje prejel spominsko podobico. Konjeniki so h blagoslovu pripeljali konje, ki so predvsem namenjeni za jahanje in za dirke. Pri blagoslovu pa sta bili še dve dvovpregi.

Na Jurijevem blagoslovu se je zbralo okoli 20 konjev različnih pasem. Ob koncu blagoslova je še vse skupaj pozdravil predsednik konjeniške sekcija Malonedeljska konjenica Mirko Hanžel, ki je povedal, da jih konji veselijo in se jim tudi posvetijo, kajti ob blagoslovu imajo potem konji in njihovi lastniki z njimi več sreče pri vsakodnevnih opravilih. Letošnje Jurijevo konjeniško srečanje so nato vsi skupaj sklenili na turistični kmetiji Vrbnjak v Kuršincih.


Več v Kultura in izobraževanje