Gasilci počastili svojega zavetnika svetega Florjana

Gasilci iz gasilskih sektorjev, ki spadajo v župnijo Ljutomer so se zbrali na Florjanovem shodu

Jože Žerdin, ponedeljek, 27. april 2015 ob 07:29
Florjanova nedelja v Ljutomeru

Florjanova nedelja v Ljutomeru

Kot že nekaj let zapored, so gasilci Gasilske zveze Ljutomer iz gasilskih sektorjev, ki spadajo v župnijo Ljutomer, skupaj na Florjanovo nedeljo počastili svojega zavetnika. To je največji praznik gasilcev v letu, ko se ta dan posvetijo svojemu zavetniku svetemu Florjanu, ki jih skozi leto čuva in bdi nad njimi, ko se podajo na intervencije, požare in druge elementarne nesreče.

Tako so se gasilci iz gasilskih sektorjev, ki spadajo v župnijo Ljutomer zbrali v nedeljo, 26. aprila, na Florjanovem shodu. Najprej so se zbrali na ploščadi na Glavnem trgu v Ljutomeru, od koder so uniformirani gasilci in gasilke, veterani in najmlajši gasilci v ešalonu s prapori, med njimi je bil prapor Gasilske zveze Ljutomer, katerega  čuvajo gasilci iz PGD Mota, njen praporščak pa je bil Janez Grnjak, odpravili v župnijsko cerkev, kjer so se gasilci udeležili gasilske Florjanove svete maše, ki je bila namenjena za žive in pokojne gasilce in gasilke.

Sveto mašo ja daroval župnik župnije Ljutomer Andrej Zrim, ki je dejal in orisal lik gasilca, saj je šlo za velik gasilski dogodek, ki je povezal gasilce župnije Ljutomer in njihovo pripravljenost pomagati vsem, ki so pomoči potrebni v raznih nesrečah in požarih. Pri sveti maši so se tako gasilci povezali v skupen šopek želja in prošenj svojemu zavetniku svetemu Florijanu, da bi jih obvaroval ognja in nesreč. Pri Florjanovi sveti maši sta še somaševala duhovni pomočnik Martin Panič in kaplan Zoran Car. Po končani sveti maši so se gasilci zbrali na župnijskem dvorišču na druženju in pogostitvi. Duhovno obogateni so gasilci ob zaključku Florjanovega srečanja odšli na svoje domove.


Več v Kultura in izobraževanje