Veterani iz Normandije pri DOSOR-ju v Radencih

Praznična vožnja nekdanjih vojaških vozil iz 2. svetovne vojne

Filip Matko, torek, 28. april 2015 ob 17:54
Veterani iz Normandije v Radencih

Veterani iz Normandije v Radencih

Na praznični dan, 27. aprila, so že zgodaj zjutraj zadonele partizanske koračnice iz zvočnikov pred DOSOR-jem, Domom starejših občanov Radenci, kajti napovedan je bil obisk starodobnikov, vojaških vozil iz časov 2. svetovne vojne, kar vsako leto organizira Jeep club Veteran iz Murske Sobote.

Predsednik kluba, Štefan Jančarič iz Noršinec pri Murski Soboti, je vesel, da ima v društvu kar 38 članic in članov, ki posedujejo 17 vojaških vozil iz časov 2. svetovne vojne, ameriškega izvora: 16 džipov (jeepov) in en džemsov tovornjak (james). S štirimi vozili - jeepi - so se v skupini 13 tovrstnih vozil iz Slovenije lani 6. junija udeležili 70-letnice »Dneva D«, izkrcanja zaveznikov v 2. svetovni vojni v francoski Normandiji.

Predstavitveno vožnjo s svojimi vozili običajno pripravijo v sako leto prav pred prvomajskimi prazniki in 27. april jim je ena od točk DOSOR. Tu se lahko stanovalke in stanovalci tega doma starejših v Radencih spomnijo na čase 2. svetovne vojne, na številne vojne filme iz teh časov, kot tudi na čase Jugoslovanske ljudske armade v nekdanji skupni državi SFR Jugoslaviji, ki je v svojem voznem parku imela tudi tovrstna vozila. Marsikdo od stanovalcev DOSOR-ja pa je pogledoval tudi po orožju (strojnica Thompson) iz časov 2. svetovne vojne in po njej, kajti tudi tega je bilo nekaj v oborožitvi JLA, njim pa so pridružili tudi občanke in občani Radenec, med slednjimi občinski svetnik ter predsednik gornjeradgonske veteranske organizacije 1991 Nikolaj Brus, iz DOSOR-ja pa veteran iz leta 1991 Maksimiljan Korošec.

Se je pa ob obisku veteranskih vozil in njihovih voznikov lahko ponovno izkazal DOSOR-jev vodja kuhinje, Marko Gumilar, ki je s svojo »posadko« pripravil imeniten vojaški fižol (pasulj). Po obisku in opravljeni malici so veteranska vojaška vozila svojo pot nadaljevala po cestah v kapelsko - radgonske gorice in Gornjo Radgono ter se po levi, avstrijski, strani reke Mure vrnila v Prekmurje.


Več v Družabno