Lisičji brlog na polju v pšenici med Beltinci in Lipo

Lisica si je izkopala tri globoke rove na polju v pšenici

Jože Žerdin, nedelja, 3. maj 2015 ob 20:45
Lisičji brlog na polju

Lisičji brlog na polju

V zadnjem času v deželi ob Muri se opaža, da se v naravi giblje veliko lisic, ki iščejo razna zavetja in hrano. Lisice se najraje zadržujejo v gozdovih, na zapuščenih poljih, travnikih. Lisica spada v družino psov in red zveri in je najbolj razširjena po svetu.

Hrano si iščejo večino ponoči, lovijo plen in iščejo odpadke in mrhovino. Njen kožuh je v različnih barvnih odtenkih in čeprav je na malih nogah urno teče in skoči 4 metre. Je dobra plavalka, dobro pleza, ima dober voh in sluh, ima dolg košati rep do 50 cm. Njena življenjska doba je do 12 let. Rada se zadržuje v bližini človeških naselij, živi kot samotarka, ker je rada sama, zatočišče pa si največkrat izbere tako, da si s svojimi malimi nogami izkoplje brlog v zemlji, kjer si poišče toplo zavetje. Samica letno lahko skoti dvakrat po pet mladičev, zato je tudi največja prenašalka stekline. Že vrsto let proti steklini lisicam letala odmetavajo vabe. S tem želijo, da bi bilo z vabami cepljenih čim več lisic, kajti steklina je neozdravljiva bolezen.

Tako smo v četrtek, 30. aprila, po naključju naleteli na velik lisičji brlog, katerega si je naredila na polju v pšenici med Beltinci in Lipo. Lisica si je izkopala tri globoke rove, za svoj brlog je izmetala na površje do 3 m3 zemlje. Kot smo se prepričali so v brlogu mladiči, kajti na površju je veliko malih stopal od mladičev - lisic. Ljudje si radi ogledujejo ta lisičji brlog na polju. Ker ima lisica mladiče je tudi zelo napadalna, lahko še koga ugrizne in če je stekla je za tistega, ki ga ugrizne lahko to smrtno nevarno.


Več v Narava