Po 40 letih gasilci PGD Vučja vas bogatejši za nov gasilski prapor

Na gasilskem Florjanovem shodu je župnik Štefan Vinkovič blagoslovil prapor gasilskega društva Vučja vas

Jože Žerdin, ponedeljek, 4. maj 2015 ob 22:34
Gasilski Florjanov shod v Križevcih

Gasilski Florjanov shod v Križevcih

Gasilska zveza Križevci in župnija Križevci pri Ljutomeru že nekaj let ob godu svetega Florjana, ki je njihov zavetnik, ob požarih in drugih nesrečah, pripravljata množični gasilski Florjanov shod z namenom, da se gasilci vsaj enkrat letno srečajo in počastijo svojega zavetnika.

Letošnje Florjanovo praznovanje je bilo v nedeljo, 3. maja, ko so se gasilci skupaj s prapori udeležili Florjanove svete maše v župnijski cerkvi v Križevcih pri Ljutomeru. Sveto mašo je za žive in pokojne gasilce daroval domači župnik Štefan Vinkovič, ki je ob tej priložnosti po sveti maši v cerkvi blagoslovil novi prapor gasilskega društva Vučja vas. V svojem govoru je župnik spregovoril o liku gasilca in gasilskih praporih, ki so vezni člen vsakega gasilskega društva. Pri blagoslovu je bilo navzočih 13 gasilskih praporov. Blagoslova so se poleg gasilcev, še udeležili verniki župnije Križevci pri Ljutomeru.

Gasilsko društvo Vučja vas ima sedaj po 40 letih nov prapor. Krasi ga 75 žebljičkov in 35 trakov, na praporu je slika sv. Florjana, ki je zavetnik gasilcev, prapor še krasi domači gasilski dom, vaška kapelica in grb vasi Vučja vas. Gasilci so na prapor nadvse ponosni, z njim bodo hodili na Florjanove svete maše in druga verska praznovanja v župniji Križevci pri Ljutomeru ter na razne obletnice in praznovanja v gasilskih društvih v Gasilski zvezi Križevci pri Ljutomeru. Pri blagoslovu je nov prapor držal Erik Šumak, član gasilskega društva Vučja vas.

Po sveti maši in blagoslovu so gasilci pred cerkvijo naredili špalir, skozi katerega so šli gasilski prapori, od cerkve pa so nato vsi skupaj v ešalonu odšli v vaško jedro v Križevcih pri Ljutomeru. Tam so jih nagovorili predsednik Gasilske zveze Križevci pri Ljutomeru Drago Rakuša, župan občine Križevci mag. Branko Belec in predsednik PGD Vučja vas Stanko Meznarič, ki so pohvalili delo gasilcev se ozrli na lansko prehojeno pot, ki je bila za gasilce nič kaj prijetna, ko so morali velikokrat posredovati v primeru poplav in drugih nesrečah v občini Križevci. Tudi letos čaka gasilce veliko obveznosti in nalog. Florjanov gasilski shod so sklenili z gasilskim druženjem, kajti kot pravijo, to je njihovo zadoščenje, če se vsaj malo poveselijo in pozabijo na vsakodnevne gasilske skrbi.


Več v Kultura in izobraževanje