V Šalincih v javno uporabo predali deveti AED v UE Ljutomer

Javno dostopen AED na stanovanjski hiši v Šalincih št. 14 je del mreže javno dostopnih AED, katerih namen je hitra pomoč občanom ob zastoju srca

Prlekija-on.net, torek, 5. maj 2015 ob 11:24
Krajanov so lahko tudi sami poizkusili postopek oživljanja na modelu

Krajanov so lahko tudi sami poizkusili postopek oživljanja na modelu

V ponedeljek, 4. maja, so na hiši Gartnerjevih v Šalincih namestili 9. javno dostopen avtomatski defibrilator na področju UE Ljutomer. Aparat AED je v javno uporabo dal lastnik Janče Gartner, Zdravstveni dom Ljutomer pa je poskrbel za omarico in ustrezno označitev.

Javno dostopen AED na stanovanjski hiši v Šalincih št. 14 je del mreže javno dostopnih AED, katerih namen je hitra pomoč občanom ob zastoju srca, saj so pri tem odločilne prav prve minute. Takrat lahko učinkovito pomaga vsak, še posebej, če ima pri roki AED, zato je pomembno, da vsak ve, kje se aparati nahajajo.

Na dogodku je vse pozdravil in nagovoril direktor ZD Ljutomer, mag. Tomislav Nemec, ki je dejal, da so Šalinci deveti kraj, kjer so na našem področju v uporabo predali javno dostopen AED, ki se nameščajo v sklopu projekta »Rešujmo življenja, vsaka sekunda šteje!«. Od tega jih je šest kupil Zdravstveni dom Ljutomer, tri pa so v uporabo dali lastniki AED-jev, kot tokrat Janče Gartner. Kot je dejal Janče, so defibrilator doma nabavili, saj je že dvakrat imel velike težave s srcem in s tem pozna tveganje, ki je povezano z morebitnimi ponovnimi težavami. Zato je aparat tudi dal v javno uporabo z namenom pomagati v primeru podobne situacije koga drugega, saj defibrilator lahko reši življenje. Vse prisotne je pozdravila tudi strokovni vodja ZD Ljutomer, Breda Bavec, dr. med., spec. spl. med., ki je omenila, da so taki dogodki in predstavitve uporabe AED-ja zelo pomembni, da se krajani seznanijo s situacijo ob morebitnem resničnem dogodku in da pri tem znajo pravilno reagirati.

Ob tej priložnosti so reševalci ZD Ljutomer izvedli prikaz temeljnih postopkov oživljanja z uporabo AED. Na dogodku se je zbralo veliko krajanov iz okoliških vasi, ki so lahko tudi sami poizkusili postopek oživljanja na modelu ter se seznanili z vsemi informacijami, ki jih je pri oživljanju koristno vedeti in se dodatno izobrazili s temeljnimi postopki oživljanja in uporabo AED.

Mreža AED


Več v Kultura in izobraževanje