Teden RK Slovenije: Udejanjajmo naša načela

Letos 50-letnica Temeljnih načel delovanja Rdečega križa

Filip Matko, torek, 5. maj 2015 ob 17:26
Teden RK Slovenije

Teden RK Slovenije

Pod sloganom »Udejanjajmo naša načela« bo letos med 8. in 15. majem potekal Teden Rdečega križa Slovenije. Mednarodno gibanje Rdečega križa in  Rdečega polmeseca (Mednarodni odbor Rdečega križa, Mednarodna federacija društev Rdečega križa in Rdečega polmeseca ter 189 nacionalnih društev Rdečega križa in Rdečega polmeseca) povezujejo Temeljna načela: Humanost, Nepristranskost, Nevtralnost, Neodvisnost, Prostovoljnost, Enotnost in Univerzalnost. Sprejeta in slavnostno razglašena so bila v dneh od 2. do 9. oktobra leta 1965 na 20. mednarodni konferenci Rdečega križa in  Rdečega polmeseca na Dunaju, v sosednji Avstriji. Tako letos praznujemo 50-letnico Temeljnih načel Rdečega križa in Rdečega polmeseca, najstarejše humanitarne organizacije na svetu.

Seveda so še sedaj, pol stoletja pozneje, ta Temeljna načela osnovno vodilo vseh humanitarnih dejavnosti, kajti so odraz vrednot in veščin, potrebnih za udejanjanje poslanstva Rdečega križa Slovenije, ki mu je vodilo: »Preprečevati in lajšati človekovo trpljenje ter ščititi njegovo dostojanstvo v vseh okoliščinah.« Tako sedem Temeljnih načel Rdečega križa in Rdečega polmeseca preveva medsebojna soodvisnost in prepletenost, zato je še kako važno, da jih beremo, razumemo in spoštujemo kot celoto. Kot nenehen vir humanitarne motivacije pa so tudi ideal, h kateremu je potrebno stremeti.

V Tednu Rdečega križa Slovenije, v dneh od 8. do 15. maja, je treba izpostaviti plemenito delo, ki ga opravljajo strokovni sodelavci Rdečega križa ter vseslovenska mreža skoraj 14 tisočih prostovoljk in prostovoljcev v okviru 56 območnih združenj RK (med temi tudi štiri območna združenja RK v Pomurju: Gornja Radgona, Lendava. Ljutomer in Murska Sobota) in v 897 krajevnih združenjih RK.


Več v Kultura in izobraževanje