Letos praznujemo 70 let delovanja predšolske vzgoje v Ljutomeru

Ravnateljica vrtca Ljutomer, Marija Pušenjak in diplomirana vzgojiteljica Nada Rajtman sta predstavili program praznovanj

Prlekija-on.net, sreda, 6. maj 2015 ob 18:55
V letu 2015 praznujemo 70 let delovanja predšolske vzgoje v Ljutomeru. V ta namen so v Vrtcu Ljutomer, v torek, 5. maja, pripravili novinarsko konferenco, kjer sta ravnateljica Marija Pušenjak in diplomirana vzgojiteljica Nada Rajtman predstavili program praznovanj.

Kot je v uvodu dejala Pušenjakova, se je predšolska vzgoja v Ljutomeru pričela leta 1945 na Titovem trgu, sedanjem Glavnem trgu, z 22. malčki, naslednje leto je šola odstopila eno učilnico, čez nekaj let so se preselili na Ormoško cesto, kjer je danes Zavod za šport in kulturo, leta 1973 pa se je vrtec preselil na sedanjo lokacijo, na Fulneški ulici 5 v Ljutomeru. Tu danes deluje devet skupin, tri skupine so v dislocirani enoti na Ormoški 21, ena skupina pa je v Gresovščaku, kjer je najstarejši vrtec v Sloveniji na vasi. V tem šolskem letu je v vrtec vključenih 210 otrok, od tega 7 otrok s posebnimi potrebami, za katere imajo organizirano tudi dodatno strokovno pomoč v sodelovanju z Osnovno šolo Cvetka Golarja. Danes se spopadajo tudi s prostorsko stisko, saj ne dosegajo nacionalnega prostorskega normativa, ki predpisuje 3 kvadratne metre na otroka. Želijo si tudi večnamenski prostor, v katerem bi lahko opravljali gibalne vaje in pripravljali razne prireditve.

Nada Rajtman je povedala nekaj več podrobnosti o samem delu z otroki in kot je dejala, so posebej ponosni na konstruktivno in odprto sodelovanje s starši, veliko sodelujejo z lokalno skupnostjo in javnimi zavodi. Dobili so zlato priznanje folklorne skupine na republiški reviji, več let so že na prvem ali drugem mestu kot najboljši športni vrtec, imajo naziv FIT vrtec, prejeli so že več nagrad v okviru EKO vrtca, osem let so organizatorji Dneva gibanja in druženja vseh generacij in od samega začetka sodelujejo na kulturnem dnevu slovenskih vrtcev, sodelujejo pa tudi na športnem srečanju slovenskih vrtcev.

V sklopu obletnice bodo že v četrtek, 7. maja, odprli vseslovensko razstavo preko katere so razpisali likovni natečaj. Odprtje bo ob 17. uri v galeriji Anteja Trstenjaka v Ljutomeru. Kot je še povedala Rajtmanova, je odziv na natečaj bil zelo velik, pridružilo se je 33 vrtcev, s tem 105 mentorjev, nastalo pa je kar 140 otroških risb. V mesecu juniju bodo začeli s samim praznovanjem v vrtcu, kjer bo vsaka skupina praznovala s svojo torto, sledila pa bo osrednja slovesnost ob 70-letnici vrtca, ki bo 6. junija v dvorani ŠIC v Ljutomeru, kjer bodo skozi pesem in ples prikazali po čem je Ljutomer prepoznaven. Sklop prireditev ob obletnici bodo sklenili 8. oktobra, v Tednu otroka, ko bodo pripravili jesensko druženje.

Podroben program lahko spremljate tudi na spletni strani vrtca.


Več v Kultura in izobraževanje