Grad Negova razglašen za središče svetovne zveze za fotografsko umetnost

Največ zaslug za postavitev Negove na svetovni zemljevid fotografske umetnosti imajo radgonski fotografski klub Proportio divina, Fotografska zveza Slovenije in zavod Kultprotur

Branko Košti, sobota, 23. maj 2015 ob 20:42
Otvoritev Fotogradu Negova

Otvoritev Fotogradu Negova

V soboto, 23. maja, je v Negovi potekala otvoritev Fotogradu Negova. Grad Negova je bil namreč razglašen za fotografsko središče svetovne zveze za fotografsko umetnost FIAP. Fotograd Negova je tako postal eno izmed le šestih razstavišč na svetu, katerim je svetovna fotografska organizacija podelila ta status. Umestitev negovkega gradu na svetovni zemljevid je v največji meri rezultat dela in prizadevanj domačega fotografskega kluba Proportio divina, Fotografske zveze Slovenije in  gornjeradgonskega zavoda Kultprotur, ki je tudi upravljalec gradu.

Fotograd so slovesno odprli mag. Julijana Bizjak Mlakar, ministrica za kulturo Vlade RS Slovenije, Riccardo Bussi, predsednik svetovne fotografske zveze (FIAP), Stanislav Rojko, župan občine Gornja Radgona, Ivo Borko, predsednik Fotografske zveze Slovenije in mag. Norma Bale, direktorica Zavoda za kulturo, turizem in promocijo Gornja Radgona.

V pozdravnem nagovoru  je vse pozdravila mag. Norma Bale, direktorica Zavoda za kulturo, turizem in promocijo Gornja Radgona, ki je med drugim dejala: "Promoviramo odgovorni, trajnostni in univerzalno dostopen turizem, ki bo ustvarjal tako boljši prostor za prebivalce kot tudi za obiskovalce. Pomemben element trajnostnega turizma je ohranjanje kulturne dediščine, izpostavljanje tradicionalnih vrednot ter zagotavljanje avtentične izkušnje – iz tega pa izhaja tudi razvoj kulturnega turizma, ki vedno bolj izkazuje pozitivne vplive na razvoj lokalnega gospodarstva. Ne nazadnje je naša pomurska regija med 14-imi statističnimi regijami na petem mestu glede na nočitve gostov, kajti pri nas jih prenoči 10 % vseh, ki obiščejo Slovenijo. In pomemben del te filozofije je mreženje. Zato smo ponosni partner Fotogradu Negova."

Ministrica za kulturo RS, mag. Julijana Bizjak Mlakar, je poudarila, da pomeni uvrstitev gradu Negova na svetovni fotografski zemljevid nove možnosti za razvoj tudi kulturnega turizma in zagotovila zavzemanje ministrstva za zagotovitev zadostnih sredstev za nadaljevanje obnove gradu. Ker je bila zamujena priložnost za koriščenje evropskih sredstev, je breme tovrstnih projektov izključno na državnem proračunu. Doslej je bilo v obnovo gradu vloženih več kot šest milijonov evrov, manjkajoče 3,4 miljone evrov, kolikor je predvidoma še potrebnih, bodo skušali zagotoviti z zakonom, kateri je v parlamentarnem postopku. Med drugim je še dejala, da "Projekt Fotograd pomembno prispeva k mednarodni promociji gradu, kraja, občine in države Slovenije. Razglasitev gradu Negova za fotografsko središče Svetovne zveze za fotografsko umetnost (FIAP) pa gotovo predstavlja posebno priznanje in nadvse pomemben dan tudi za fotografske razstavljavce." Ministrica se je zahvalila vsem, ki so prispevali k razglasitvi gradu Negova za svetovno fotografsko prizorišče.

Župan Občine Gornja Radgona Stanislav Rojko, je v nagovoru, med drugim izrazil neizmerno veselje: "da v svojem gradu, kjer sem preživel otroška leta, nagovarjam ljudi, ki so prišli sem od blizu in daleč, da naš grad, moj grad, vaš grad, postavijo na svetovno prizorišče fotografije."

Ivo Borko, predsednik Fotografske zveze Slovenije, je med drugim povedal: "Projektu je botrovala že nekaj časa v našem prostoru prisotna ideja o gradu Negova kot prizorišču fotografskih razstav, ki je sčasoma prerasla v ambicijo, da postane center fotografije v severovzhodni Sloveniji in širše. Pri tem nas je vodil namen, da obiskovalcem s predstavitvami najboljših domačih in tujih razstavljavcev ponudimo prvovrstna kulturno-umetniška doživetja, s tem ustvarimo dodano vrednost te turistične destinacije, pritegnemo še več gostov k obisku gradu, kraja, občine in regije ter tako prispevamo k razvoju trajnostnega turizma, posledično pa tudi pomagamo pri odločitvi za obnovo starega dela gradu."

Riccardo Bussi, predsednik svetovne fotografske zveze (FIAP) je izrazil navdušenje nad gostoljubnostjo, entuziazmom in prijaznostjo, ki jih doživlja med obiski Slovenije. Predstavil je Svetovno fotografsko zvezo, ki je neprofitna svetovna organizacija, ki deluje od leta 1950 in združuje po vsem svetu prek 2 milijona fotografov ne glede na njihovo narodnostno, versko ali politično pripadnost. "FIAP pomeni promocijo znanja in fotografske umetnosti, ki jo razume vsako srce. Grad Negova je predvsem čudoviti ambient, ki sedaj stopa ob bok ostalim petim svetovnim lokacijam za fotografska središča, ki so Buenos Aires (Argentina), Montevarchi (Italija), Konyi (Turčija), Muscato (Oman), Jinan (Kitajska). Krepitev vezi s Slovenijo pomeni velikanski prispevek svetovnemu razvoju fotografske umetnosti." Richardo Bussi je pohvalil prispevek vseh deležnikov k temu svečanemu dogodku, gostom pa voščil uspeh in dobro svetlobo.

Prireditve se je udeležilo okoli 200 ljudi. Letos bodo na gradu razstavljali slovenski mojstri fotografije Herman Čater, Maja Šivec, Ivo Borko, Matjaž Čater, Grk Ioannis Lykouris, skupaj Mitja Ličar in Tilen Sotler, ves čas pa bo na ogled še razstava »Kranjska fotografija od Puharja do danes«.


Več v Kultura in izobraževanje