Nova čistilna naprava v Gornji Radgoni izgrajena

Sedaj čakajo na poskusni zagon le-te in začetek poskusnega obratovanja

Prlekija-on.net, sreda, 27. maj 2015 ob 12:59
Čistilna naprava Gornja Radgona

Čistilna naprava Gornja Radgona

Projekt Odvajanje in čiščenje odpadnih voda v porečju Mure (2. sklop - Občina Gornja Radgona), ki ga Občina Gornja Radgona izvaja od leta 2013 in je eden največjih infrastrukturnih projektov v regiji, se počasi zaključuje.

V tem obdobju so izgradili dostopno pot do čistilne naprave, plato za čistilno napravo, prestavili so potok Hercegovščak, izgradili čistilno napravo kapacitete 8.800 PE, kanalizacijsko omrežje v skupni dolžini okrog 9 kilometrov in objekte na kanalizaciji (črpališča, razbremenilni jaški…). Vrednost celotnega projekta znaša 11.860.566,00 evrov in ga delno financira Republika Slovenija, delno Kohezijski sklad Evropske unije v okviru Operativnega programa razvoja okoljske in prometne infrastrukture za obdobje 2007-2013, razvojne prioritete »Varstvo okolja - področje voda«, prednostne usmeritve »Odvajanje in čiščenje komunalnih voda«, delno pa ga bo financirala Občina Gornja Radgona. Celoten projekt bo predvidoma zaključen do konca leta 2015.

Čistilna naprava s pripadajočimi objekti
Projekt izgradnje centralne čistilne naprave je bil najkompleksnejši znotraj celotne operacije, saj je obsegal gradnjo platoja za čistilno napravo in prestavitev potoka Hercegovščak ter gradnjo centralne čistilne naprave Gornja Radgona s kapaciteto 8.800 PE (populacijskih enot), vključno s komunalno infrastrukturo ter dostopno cesto.

Gradnja platoja za čistilno napravo je bila izvedena kot zaščita obstoječega obrežja pred škodljivim delovanjem poplavnih voda. Celotna velikost platoja znaša ca 5.200 m2. Dela so vključevala tudi prestavitev potoka Hercegovščak v dolžini 270 metrov ter rekonstrukcijo obstoječega betonskega prepusta.

Centralna čistilna naprava je izgrajena kot eno etažna zgradba z ravno armiranobetonsko streho in vključuje prostore za strojno zgoščevanje blata, kompresorsko postajo, elektroagregat, upravne prostore, laboratorij, prostor z elektro omarami, delavnico in skladišče, sanitarije, črno garderobo, belo garderobo, hodnik in kotlovnico. V zaključni fazi so se na objektu čistilne naprave izvajala v glavnem vsa gradbena dela, zaključila so se keramičarska in slikopleskarska dela v upravnem delu ter fasaderska dela. Prav tako so zaključena elektro dela in montirana vsa strojno opremo in asfaltirala dostopna cesta do čistilne naprave.

»Centralna čistilna naprava Gornja Radgona je izgrajena. Sedaj čakamo na poskusni zagon le-te in začetek poskusnega obratovanja.« je ob koncu novinarske konference poudaril župan Občine Gornja Radgona, Stanislav Rojko.


Več v Gospodarstvo