V Rakičanu uprizorili mednarodno vojaško vajo Adriatic Strike 2015

Po scenariju vaje je prišlo do spopada, NATO sile pa so v boju proti nasprotniku na pomoč poklicale zračne sile

Prlekija-on.net, četrtek, 4. junij 2015 ob 19:44
Adriatic Strike 2015

Adriatic Strike 2015

Med 1. in 6. junijem v Republiki Sloveniji četrto leto zapored poteka mednarodna vojaška vaja Adriatic Strike, na kateri Slovenska vojska v sodelovanju z zavezniškimi državami in ob podpori vojaškega letalstva izvaja usposabljanje usmerjevalcev združenega ognja.

Na letošnji vaji Adriatic Strike oz. Jadranski udar, ki jo organizira in vodi poveljstvo 15. polka vojaškega letalstva, se usposabljajo že certificirani usmerjevalci združenega ognja (UZO), posadke strelnih platform, poveljniki čet in načrtovalci združenega ognja.

Na vaji sodeluje okoli 450 udeležencev, od tega 200 pripadnikov oboroženih sil Avstrije, Belgije, Češke, Črne gore, Francije, Hrvaške, Italije, Litve, Latvije, Madžarske, Nizozemske, Romunije, Slovaške, Združenih držav Amerike in Turčije kot opazovalke. Urjenje postopkov usmerjevalcev zračne podpore podpirajo naslednje letalske zmogljivosti:

helikopterji:
  • Bell 206, Slovenija
  • Bell 412, Slovenija
  • Cougar AS AL 532, Slovenija
  • Bell OH-58 Kiowa, Avstrija
  • SA 341 Gazela, Črna gora
  • Puma Socat IAR 330, Romunija

letala:
  • Pilatus PC-9, Slovenija in Hrvaška
  • Pilatus PC-6, Slovenija
  • Pilatus PC-7, Avstrija
  • Aero L-159, Češka
  • SAAB JAS 39 Gripen, Madžarska

Usposabljanje usmerjevalcev združenega ognja poteka na petih različnih lokacijah po Sloveniji, in sicer na Osrednjem vadišču Slovenske vojske Postojna, kjer zračna plovila, topovi in tanki zagotavljajo ognjeno podporo, ter na širšem območju Raduhe, Občine Sevnica, Primožev pri Kočevski Reki in na letališču Rakičan pri Murski Soboti, kjer zračna plovila letalsko podporo samo simulirajo. Zaradi zagotovitve varne izvedbe vaje ter varnega in neprekinjenega zračnega prometa bodo potekale začasne zapore zračnega prostora nad območji izvajanja vaje.

Aktivnosti na terenu potekajo po vnaprej določenem scenariju, vadbenci se z vozili premikajo po javnih cestah in utrjenih gozdnih poteh, pri čemer so za okolico v pretežni meri nemoteče, saj je na terenu le manjše število vojakov in vojaških vozil, uporaba manevrskega streliva pa je minimalna.

Usmerjevalec združenega ognja svetuje poveljniku na terenu o uporabi zračne in druge vrste ognjene podpore (ladijske, minometne, artilerijske). Svetuje o njeni pravilni uporabi in ob delovanju kontrolira izvedbo. Usmerjevalec združenega ognja na terenu zagotavljanja podporo tudi v obliki izvidovanja poti, spremstva konvojev in nadzora okolice. S tem je vzpostavljena celovita zaščita lastnih sil.

Mednarodna vojaška vaja je bila na ogled strokovni javnosti in predstavnikom medijev v četrtek, 4. junija, na letališču Rakičan pri Murski Soboti, kjer je po scenariju prišlo do spopada, NATO sile pa so v boju proti nasprotniku na pomoč poklicale zračne sile.


Več v Zanimivosti