Iz Prekmurja v Posočje s 55 let starim traktorjem

Trije prijatelji bodo s hitrostjo 25 km/h potovali tri dni

Branko Košti, četrtek, 4. junij 2015 ob 19:56
S traktorjem iz Prekmurja v Posočje

S traktorjem iz Prekmurja v Posočje

Trije prijatelji s severovzhoda Slovenije so se že tretje leto zapored, podali na potepanje po Sloveniji. To v tem času sicer ne bi bilo nič posebnega, če si Matej Miholič iz Skakovcev ter Vojko Kuhar in Boris Šinko iz Gederovcev, za svoje potovanje ne bi izbrali traktorja. Pa ne enega teh modernih, s klimo, radiem in drugo moderno tehnologijo, temveč 55-letni traktorski oldtimer "Varšalovski", letnik 1960, katerega je Matej, po poklicu strojni inženir, pred časom generalno obnovil in prebarval.

Svoja potepanja so prijatelji začeli predlani, ko so od Strukovcev, ki ležijo v Občini Cankova ob meji z Avstrijo, s traktorjem premagali razdaljo 350 km do Portoroža, lani so opravili nekoliko krajšo pot, 200 km do Kočevskega, letos pa so se, kot so rekli, odpravili "po zrele češnje", v skoraj 300 km oddaljeno Posočje. Njihov cilj je vas Modrej pri Mostu na Soči, kjer jih bo pričakal prijatelj Tomo Sotenšek z družino, katera jih bo tudi gostila.

Načrtovano pot, nam je, ponosen na svoje prijatelje, še posebej pa na svoj 55 let star traktor, kateri jih bo s svojimi 25 konji, s hitrostjo 25 km/h, popeljal proti Posočju, predstavil vodja odprave Matej Miholič: "Prvi dan bomo prevozili relacijo od Skakovcev (preko Avstrije v Gornjo Radgono, pa do Lenarta. Pri vasi Hrastovec bomo zavili levo in se podali preko Dupleka, Rogoze do Slivnice pri Mariboru, pa do Slovenske Bistrice, Slovenskih Konjic, Frankolovega, Velike Pirešice, Ložnice pri Žalcu, Ložnice pri Vranskem, Šempetra, Vranskega, skozi Tuhinjsko dolino do vasi Tuhelj kjer bomo prenočili) dolgo kar 150 km. Drugi dan gremo skozi Kamnik, Škofjo Loko do Železnikov kjer bomo prespali in si ogledali znamenitosti kraja. Pot je dolga dobrih 50 km. In nato tretji dan od Železnikov do Tolmina, Mosta na Soči do kraja Modrej".


Več v Zanimivosti