V Veržeju na ogled lesene igrače iz raznih koncev sveta

Igrače iz raznih koncev sveta razstavlja Mohor Demšar

Jože Žerdin, nedelja, 28. junij 2015 ob 13:47
Lesene igrače iz raznih koncev sveta

Lesene igrače iz raznih koncev sveta

Salezijanski Zavod Marianum Veržej je pred leti postavil trdne temelje Centra domače in umetnostne obrti, katere vsako leto dopolnjujejo z novimi vsebinami na področju ohranjanja nekdanjih obrti. V Puščenjakovi dvorani Centra domače in umetnostne obrti v Veržeju se marsikaj dogaja, kajti razstavni prostor je namenjen razvoju in predstavitvi domače in umetnostne obrti.

Tako so v petek, 19. junija, odprli razstavo z naslovom Lesene igrače iz raznih koncev sveta. Gre za potujoči muzej, kajti zbrane otroške igrače iz raznih koncev sveta je tokrat na ogled postavil zbiralec starih lesenih igrač in raziskovalec pedagoškega vidika igrač Mohor Demšar, ki je odraščal na manjši kmetiji v vasi Rudno blizu Železnikov. Njegov oče je imel mizarsko delavnico, ki jo sedaj vodi brat Tomaž. Pet otrok je vsak dan po svojih močeh pomagalo v delavnici.

Mohor Demšar je že v študentskih letih izdeloval igrače ter prav preko njih spoznaval waldorfsko pedagogiko ter elektrotehniko zamenjal s pedagoškim poklicem, kjer deluje že več kot dve desetletji. Poleg diplome iz elektrotehnike in specializacije za waldorfsekga učitelja je končal še magisterij filozofije. V zadnjih letih se je Mohorjeva osebna zbirka starih lesenih igrač iz raznih koncev sveta povečala do te mere, da postavlja razstave in predava na temo zgodovinskega razvoja nastanka igrač in predvsem o pedagoški vrednosti igrač.

Razstava lesenih igrač bo na ogled do 19. septembra, kjer se lahko ob njih v Veržeju ustavimo. Gre za lesene igrače s katerimi so se v svojem otroštvu igrali otroci po vsem svetu, kajti razstavljene so igrače v različnih starostnih obdobij ključne za skladen telesni, duševni in duhovni razvoj otroka kot celostnega bitja. Prav gotovo k tej razstavi sodi misel, ki pravi, »Kjer so otroci, tam je zlata doba«.

Na poletni razstavi v Puščenjakovi dvorani Centra DUO v Veržeju se je vredno sprehoditi, kajti Veržej še doslej nikoli ni gostil tako zanimive in poučne razstave, kjer bi bila na ogled postavljene lesene igrače iz vseh koncev sveta.


Več v Kultura in izobraževanje