Predavanje o netopirjih pod strokovnim vodstvom Jasmine Kotnik

Razstava o netopirjih je bila v Mladinskem centru Prlekije na ogled do konca junija

Prlekija-on.net, nedelja, 28. junij 2015 ob 14:25
Netopirji - naši skrivnostni sosedje

Netopirji - naši skrivnostni sosedje

Ali ste vedeli, da so netopirji edini sesalci, ki so sposobni aktivnega letenja? Aktivni so ponoči, ko mi spimo, zato je srečanje z njimi vse prej kot nekaj vsakdanjega. V Mladinskem centru Prlekije je bilo nedavno pod strokovnim vodstvom Jasmine Kotnik, diplomirane biologinje, doma sicer s Cvena in zelo aktivna v Društvu za zaščito netopirjev v Ljubljani, predavanje o netopirjih, v sklopu katerega so bili razbiti strašni tabuji, ki veljajo za netopirje.

Predavateljica je netopirje predstavila kot pomembne in nenadomestljive živali v ekosistemu, saj so eni izmed glavnih plenilcev nočno aktivnih žuželk. Hranijo se z nočnimi metulji, hrošči in komarji, pa tudi z drugimi členonožci, kot so strige in pajki. Pri lovljenju svojega plena so izredno natančni, saj uporabljajo sistem eholokacije, ki deluje na principu sonarja in tako lahko zaznava oviro, tanko kot las. Bojazen, da bi se nam zapletli v lase je tako odveč. Prava popestritev po predavanju je bilo preko posebnih elektronskih naprav ponoči prisluhniti netopirjevim »govorom«, ki sicer človeškemu ušesu niso slišna.

Do konca meseca junija je v prostorih mladinskega centra na Spodnjem Kamenščaku postavljena fotografska izobraževalna razstava, ki si jo lahko seveda brezplačno ogledate vsak delavnik od 7. do 23. ure in ob sobotah od 15. do 23. ure.

Foto, tekst: Marko Šalamon, Branko Makovec


Več v Kultura in izobraževanje