Ivek, Mira in Stanko pri predsedniku države, vsi prejemniki nacionalnih priznanj

Nominiranci za slovenske naj prostovoljce Ivek Vrhar iz Ptujske ceste, Mira Kosi, rojena Pihlar iz Spodnjega Kamenščaka ter Stanislav Hunjadi - Striček iz Razlagove ulice v Ljutomeru

Prlekija-on.net, petek, 3. julij 2015 ob 12:33
Prleški dobitniki priznanj s predsednikom RS Borutom Pahorjem

Prleški dobitniki priznanj s predsednikom RS Borutom Pahorjem

V protokolarnem objektu Brdo pri Kranju je potekala zaključna prireditev nacionalnega natečaja Prostovoljec leta 2014. Prireditev je gostil častni pokrovitelj - predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. Letos so tako že trinajstič zapored podeljevali priznanja in naj nazive prostovoljcem in prostovoljnim projektom za dosežke iz preteklega leta. Pri podelitvi priznanj in samemu dogodku sta prisostvovala tudi ministrica dr. Anja Kopač Mrak ter predsednik Mladinskega sveta Slovenije Tin Kampl.

Prostovoljci in projekti so bili izbrani na podlagi natečaja, ki ga je Mladinski svet Slovenije objavil februarja letos, z njim pa je povabil vse institucije in posameznike, ki v svoje dejavnosti vključujejo prostovoljstvo, da prijavijo svoje najboljše prostovoljce, prostovoljke in projekte. Po zaključku natečaja je izbor za naj nazive opravila komisija, sestavljena iz predstavnikov Slovenske filantropije, Zavoda Nefiks, Mladinske mreže MaMa, Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Ministrstva za javno upravo, Fakultete za socialno delo, Urada RS za mladino, Zavoda Movit, Mladinskega sveta Slovenije ter nacionalnih mladinskih organizacij.

Tudi tokrat brez Prlekov ni šlo. Za svoje predano, nesebično in vzorno vseživljenjsko prostovoljno delo na področju različnih vsebin v lokalni skupnosti in širše v regiji in Sloveniji sta Mladinski center Prlekije-Pokrajinski center NVO, socialno podjetje ter Mladinski svet Ljutomer predlagala in so se tudi uvrstili kot nominiranci za slovenske naj prostovoljce Ivek Vrhar iz Ptujske ceste, Mira Kosi, rojena Pihlar iz Spodnjega Kamenščaka ter Stanislav Hunjadi - Striček iz Razlagove ulice v Ljutomeru. Omenjeni so tudi prejeli na dogodku priznanja ter bili deležni sprejema pri predsedniku RS Borutu Pahorju ter se z njim rokovali in opravili krajši pogovor. Seveda tudi spominska fotografija ni izostala.

Prleški nagrajenci so se tudi srečali z ministrico dr. Anjo Kopač Mrak ter jo povabili v Prlekijo, da na mestu samem »preveri« tukajšnjo predano in vsestransko prostovoljno angažiranje številnih občank in občanov. Obljubila je, da se bo povabilu ob prvi priložnosti z veseljem in zadovoljstvom tudi odzvala. Bi pa ji bilo kar verjeti, saj je nedavno njeno ministrstvo preko javnega razpisa potrdilo sofinanciranje družinskega centra SOŽITJE, ki konstantno, večletno deluje na Spodnjem Kamenščaku pod strokovnim programskim vodstvom mlade psihologinje Nine Stegmüller in v katerem omenjeni nagrajenci tudi med drugimi predano kot prostovoljci pri dejavnosti sodelujejo.

Omenjeni nacionalni dogodek bo dobitnikom priznanj sigurno še dolgo v lepem spominu. Naše prleške nagrajence so ob uradnih predstavnikih predlagateljev spremljali njihovi sorodniki: Iveka Vrhar hčerka Tina s partnerjem Gorazdom Pintaričem, Miro Kosi sestra Draga z možem Tonetom Fickom in zet Branko Makovec ter Stanislava Hunjadija vnuk Matej Hunjadi, vnukinja Aleksandra Nemec ter stanovski gasilski sodelavec Igor Grut. Mi pa jim lahko še samo zapišemo: ISKRENO ČESTITAMO IN  HVALA VAM, NAŠI DRAGI PROSTOVOLJCI !

Foto: Branko Makovec, Nina Stegmüller, Saška Škrjanec
Tekst: Saška Škrjanec


Več v Kultura in izobraževanje