Jazz festival Veronikine zgodbe

sreda, 18. junij 2014 ob 19:00
Jazz festival Veronikine zgodbe

Napovedujemo vrhunski jazzovski festival Veronikine zgodbe, ki ga boste lahko obiskali v Kamniku na gradu Zaprice od srede, 18. junija pa do vključno sobote, 21. junija s pričetkom vsak dan ob 19. uri, ko se bo pričel prvi koncert in se ob 21.00 nadaljeval z nastopom osrednjih festivalskih zvezd. Prireditev bo letos doživela premiero, organizira pa jo lokalno društvo jazzovskih zanesenjakov Veronikine zgodbe pod vodstvom neumornega Zdravca Balantiča. Za njimi so na primer že uspešni koncerti Big Banda RTV Slovenija pod vodstvom Emila Spruka z repertoarjem skladb Glenna Millerja, zasedba jazzovskih superzvezdnikov Miles Smiles in nastop zasedbe vodilnega alt saksofonista Kennyja Garretta. Takole so opazili celo v osrednjem slovenskem dnevniku Delo: »Skromno zastavljena pobuda lokalnih zanesenjakov, da poživijo kamniške večere z živo glasbo, je hitro rasla. Eksponentno, pravzaprav.« Od Jazz In The Pants – zasedbe nad jazzom navdušenih srednješolcev pa do vrhunsko organiziranega koncerta trenutno najboljšega jazzovskega solista na alt saksofonu – Kennyja Garretta. Člani ameriških zasedb se kar niso mogli dovolj načuditi nad navdušenjem občinstva, lokalno kulinariko in prisrčnim sprejemom v njim dotlej popolnoma neznanem mestu. Ja, verjetno se bo glas o prijetni destinaciji širil z njimi po vsem svetu in privabil goste, pa tudi druge glasbenike, ki se bodo vračali.
Vrhunec, ali krona še ne enoletnega dogajanja bo kar štiridnevni jazzovski festival Veronikine zgodbe na idilični lokaciji v zavetju srednjeveškega gradu Zaprice v Kamniku. Organizatorji se pri izboru niso žanrsko omejevali – izbrali so najboljše svetovne zasedbe in jim modro dodali nekatere obetavne, o katerih se bo veliko govorilo prav v naslednjih letih.

Sreda, 18. junij
Prvi dan bo namenjen violini v jazzu, najprej bo nastopila madžarska zasedba Santa Diver s prikupno violinistko Luco Kezdy, sledil bo koncert skupine enega najboljših sodobnih jazzovskih violinistov – Poljaka Adama Baldycha z vrhunskimi poljskimi jazz mojstri.

Četrtek, 19. junij
V četrtek bosta spet dva koncerta – najprej Artbeaters, ena najbolj zanimivih slovenskih zasedb zadnjega časa. Na oder prinašajo novo različico fusion jazza. Leta 2012 so osvojili prvo mesto na mednarodnem jazzovskem tekmovanju v Bukarešti. Zasedbo Artbeaters sestavljajo violinist Peter Ugrin, klaviaturist Aleš Ogrin, basist Jan Gregorka in bobnar Anže Žurbi. Odlikujejo jih izvirne, zelo poslušljive melodije in energični ritmi. Na kamniškem festivalskem nastopu se jim bosta pridružila še kitarist Igor Bezget in pianist Gregor Ftičar.
Nato pa eden vrhuncev festivala Sun Ra Arkestra. Letos je minilo sto let od rojstva tega verjetno najbolj kontroverznega jazzovskega glasbenika. Nekateri kritiki ga recimo sploh niso jemali resno, kljub temu, da je posnel na stotine avtorskih skladb. S svojo nenavadno pojavo in odtrgano filozofijo je bil morda nerazumljeni genij in glasnik nove ere. Za svojega predhodnika ga štejejo tudi izvajalci free jazza in svobodno improvizirane glasbe. Ob tem je nenehno ponosno poudarjal afriške korenine jazza ter izpostavljal spiritualno in mistično moč glasbe. Na sporedu je imel predvsem lastne skladbe, dopolnil jih je z zelo samosvojimi priredbami znanih jazzovskih klasik. Sun Ra je svojim koncertom rad dodal teatralične prvine, skupinski ples in prepevanje ter cirkusantske točke. Navdihovale so ga celo teme iz risanih filmov. Sun Ra Arkestra je gostoval v Ljubljani leta 1982 še pod mojstrovim vodstvom in leta 2001, ko je prevzel šefovanje njegov zvesti saksofonist Marshall Allen. Letos jih bomo lahko poslušali in gledali na gradu Zaprice v Kamniku, v Kamnik prihajajo na svoji jubilejni turneji ob 100 letnici rojstva Sun Ra-ja in 90-tem rojstnem dnevu dirigenta Marshalla Allena.

Petek, 20. junij
Petkov večer bo uvedel jam session nekaterih slovenskih jazzistov pod vodstvom kitarista Igorja Leonardija in basista Nikole Matošića. Nastopili bodo v jam formaciji, poleg omenjenih bodo nastopili še Blaž Jurjevčič, Marko Črnčec, Teo Colori, Igor Leonardi, Tomaž Gajšt, Igor Matkovič, Metod Banko, Ana Vipotnik, Nino de Gleria, Primož Fleischman, Lazaro Amed Hierrezuelo, Ratko Divjak. Nadaljevala bo zasedba francosko-španskega trobentača Raynalda Coloma s španskim kitarskim mojstrom flamenca Chicuelom. Prav zanimivo bo slišati flamenco pridih v jazzovski atmosferi preizkušenih jazz mojstrov.

Sobota, 21, junij
V soboto ob sedmih zvečer bo na odru Veronikinih zgodb nastopil trio latvijskega pianista Sergija Istratija, Spremljata ga izkušena britanska jazzovska glasbenika, basist Rob Statham in bobnar Neil Huxtable. Občasno nas asociirajo na legendarni švedski trio pokojnega Esbjoerna Svenssona, Istrati pa med svojimi vzorniki navaja tudi Chicka Coreo, Michella Camilla in rusko glasbeno tradicijo.
Za spektakularen zaključek prvega Veronikinega festivala v Kamniku bo poskrbel znameniti bluesovski kitarist, klaviaturist in pevec Lucky Peterson. V Kamniku bo nastopil s soprogo Tamaro Peterson, ki je pevka, klaviaturistom Marvinom Holliejem, kitaristom Shawnom Kellermanom, basistom Timom Waitsem in bobnarjem Raulom Valdesom. Predstavili bodo predvsem skladbe s čisto sveže plošče The Son Of Bluesman, ki izide samo 4 dni pred nastopom na odru Veronikinih zgodb. Svetovna premiera?

Pa še nekaj prijaznih pozornosti: vsak večer vas bo ob vznožju gradu počakal avtobus in vas varno ter celo brezplačno vrnil v Mengeš, Črnuče ali Ljubljano. Tako si boste lahko še z večjim užitkom privoščili kozarček izbrane vinske kapljice poimenovane Veronika, se naužili lokalnih kulinaričnih dobrot, se odeli v prikupno oblikovane majice s festivalskim motivom ali jih nakupili za naraščaj, ki vas čaka doma.
Skratka pravi jazzovski festival na vrhunskem nivoju in s ponudbo kot se šika. Težko si boste odpustili, če ga zamudite.





Več dogodkov

DatumDogodek 
petek
26. april
ob 18:00
NASTOP UČENCEV GLASBENE ŠOLE SLAVKA OSTERCA LJUTOMER,  DISLOCIRANI ODDELEK RAZKRIŽJENASTOP UČENCEV GLASBENE ŠOLE SLAVKA OSTERCA LJUTOMER, DISLOCIRANI ODDELEK RAZKRIŽJE
Prireditev bo potekala v Domu kulture Razkrižje.https://gssol.si/dogodek/nastop-ucencev-dislocirani-oddelek-razkrizje-2/
sreda
1. maj
ob 09:00
PRVOMAJSKI POHOD IZ LENARTA V ZAVRHPRVOMAJSKI POHOD IZ LENARTA V ZAVRH
Začetek pohoda med 9. in 10. uro na Trgu osvoboditve v Lenartu.V Zavrhu bogata ponudba lokalnih kulinaričnih dobrot, vin in napitkov.Za veselo razpoloženje skrbi Ansambel Prisrčniki.Vabijo: Občina ...
ponedeljek
1. julij
ob 08:00
Lego angleški taborLego angleški tabor
Poletni dnevi se že bližajo, zato vas vabimo, da jih nekaj preživite z nami na Lego angleškem taboru z učitelji iz Floride.Otroci, stari od 5 do 12 let vabljeni na tabor, kjer se bomo veliko pogovarjali ...
torek
2. julij
ob 08:00
Lego angleški taborLego angleški tabor
Poletni dnevi se že bližajo, zato vas vabimo, da jih nekaj preživite z nami na Lego angleškem taboru z učitelji iz Floride.Otroci, stari od 5 do 12 let vabljeni na tabor, kjer se bomo veliko pogovarjali ...
sreda
3. julij
ob 08:00
Lego angleški taborLego angleški tabor
Poletni dnevi se že bližajo, zato vas vabimo, da jih nekaj preživite z nami na Lego angleškem taboru z učitelji iz Floride.Otroci, stari od 5 do 12 let vabljeni na tabor, kjer se bomo veliko pogovarjali ...
Prikaži vse dogodke