GRAJSKO IGRIŠČE

ponedeljek, 18. avgust 2014 ob 16:00
GRAJSKO IGRIŠČE

Izvajalci: Živa dvorišča, Valentina Škafar

Termin: ponedeljek, 18. avgust – sreda, 20. avgust 2014

Lokacija: MIKK, grajsko dvorišče

Vsak dan od 16:00 naprej.



Na delavnici »upcyclinga« se bomo lotili začasne spremembe namembnosti grajskega dvorišča z namenom naknadne uporabe izdelanih elementov za notranje prostore MIKKa. S to dejavnostjo si želimo revitalizirati omenjene prostore MIKK-a v skupnostni prostor kreative in soustvarjanja. V sklopu delavnice bomo zastavili načrt, kako bo preurejanje prostora potekalo, pri tem pa apeliramo na obiskovalce, da se pridružijo k aktivnemu soustvarjanju z idejami, spretnostmi in delom, najbolj dobrodošle pa bodo donacije v obliki odpadnega materiala, katerega bomo »upcyclali«.

»Upcycling« ali »re-use« je trajnostno usmerjen trend ponovne uporabe rabljenih predmetov ali sprememba njihove namembnosti. V tem duhu bomo skupnostni prostor tudi preuredili, zato bo naslednji korak tudi zbiranje predmetov in starega pohištva glede na postavljeni načrt revitalizacije prostora.



Predlogi za zbiranje materiala:
- palete
- plasteneke
- kozarci za vlaganje za luči
- pletene košare
- zaboji (leseni)
- gajbe (lesene)

- lesene plošče in palice
- stare gume ​ali "šaluhi" ​od tovornjakov ali traktorjev
- žaklji


DELAVNICA VIZUALIZACIJ

Izvajalci: Lea Bradašević, Kaja Kisilak

Termin: ponedeljek, 18. avgust – sreda, 20. avgust 2014

Lokacija: MIKK, grajsko dvorišče



Kreativni duo Kaja in Lea, sestavljata ga arhitektka Lea Bradašević in oblikovalka Kaja Kisilak, združuje ljubezen do vizualnega, veselje do grajenja, vrtanja in rezanja ter neustavljiva želja, da si ves čas zapletata življenje. Njune vizualizacije temeljijo na igri svetlobe in senc, s katerimi ustvarjata ambient na odru, ob tem pa uporabljata včasih presenejive, včasih čisto običajne materiale, ki zaživijo v novi funkciji in podobi. Na MIKK-ovih kreativnih počitnicah bosta predstavili svoje analogne vizualije, ki so med drugim del letošnje zasnove koncertnega nastopa skupine Loudspeaker Alliance.



DELAVNICA ABLETON LIVE: Field recording in uporaba zajetih zvokov v Ableton Live

Izvajalci: Matej Končan (kleemar), Januš Aleš Luznar (Yanoosh)

Termin: ponedeljek, 18. avgust – sreda, 20. avgust 2014, od 16h do 20h

Lokacija: MIKK, soboški park

Snemanje na terenu je najboljši način kako lahko pridemo do zvokov najdenih v resničnem okolju, ki so enkratni in samo naši. Gre za zapis naše lastne izkušnje, ki se ga da z nekaj kreativnimi prijemi s pomočjo orodij, ki jih nudi programska oprema (v našem primeru Ableton Live), preobraziti v nekaj čisto novega. Končni izdelek pa lahko zveni kot popularna glasba ali kot divje eksperimentiranje z zvoki.

Na delavnici se bomo seznanili z orodji za zajemanje zvokov na terenu. Zvoke, ki jih bomo posneli, bomo nato prenesli na računalnik in raziskovali možnosti obdelave zvoka v programu Ableton Live.

Ključne besede:

- Field recording (snemanje na terenu)

- Sampler (orodje za zajemanje in oblikovanje zvokov)

- Drum Rack (orodje za programiranje ritmov)

- Pad Controller (naprava z blazinicami za fizično programiranje tolkal)



DELAVNICA ZA OTROKE DREVESNO MESTO

Delavnica: Živa dvorišča

Termin: ponedeljek, 18. avgust – sreda, 20. avgust 2014, od 16h do 20h

Lokacija: MIKK, soboški park



Izdelava arhitekturnih členov (vrata, okna, stene, nadstreški, ograje ipd.). Na delavnici bi otroci spoznali kaj je to arhitekturni člen, katere arhitekturne člene poznamo, kakšni so prostori (notranji, zunanji ipd.) in pa seveda ustvarjanje z naravnimi materiali in gradnjo z njimi (lahko apliciramo tudi na znanje o dejanski gradnji objektov – npr. brunarica).

Postavljanje in prilagajanje izdelkov drevesnim vdolbinam. S tem bi z otroci ustvarili nekakšno deželo drevesnih hišic, drevesnih objektov, ustvarili bi drevesno mesto.

Da bi instalacijo še dodatno popestrili, bi otroci za vrata in okna skrili sporočilo za naslednjega »obiskovalca« drevesne hišice. To bi lahko naredili v besedni obliki, v obliki risbice ali pa bi uporabili kakšen predmet, ki se jim zdi zanimiv in ga najdejo v parku, lahko bi ga tudi izdelali (ogrlica iz marjetic, raketa iz storža, figurica iz plodov dreves, pahljača iz listja itd.).



DELAVNICA ZA OTROKE LASERSKA MREŽA IZ TRAKOV

Delavnica: Živa dvorišča

Termin: ponedeljek, 18. avgust – sreda, 20. avgust 2014, od 16h do 20h

Lokacija: soboški park



Narava delavnice: gibalna delavnica z vzpodbujanjem motorične senzibilnosti

V parku iz trakov (npr. odpadnega blaga) napletemo »lasersko mrežo«, skozi katero se otroci gibajo in pri tem pazijo, da se ne dotaknejo trakov, ki predstavljajo laserje. Za jasnejša merila o tem ali so se je dotaknili, lahko na trakove navežemo tudi razne zvončke, kraguljčke in podobne predmete, ki ob gibanju oddajajo zvok.



Tole igralo lahko sočasno nastopa tudi v vlogi likovne instalacije. V tem primeru je pred namestitvijo potrebno harmonično skombinirati barve in vzorce na blagu oz jih primerno poslikati.







KULTIVATOR: muzički pogled servejrajo pa küjajo GRAJSKI IGRIČARI Loudspeaker Alliance, Yanoosh LIVE!, Nitz LIVE! In JUNEsHELEN LIVE!

Termin: sreda, 20. avgust 2014, od 18.00 do 24.00

Lokacija: grajsko dvorišče



Loudspeaker Alliance

Vipavsko-ljubljanska zasedba Loudspeaker Alliance je že ob svojih začetkih pritegnila pozornost, ko so jo domači kritiki označili za eno prvih slovenskih indie rock skupin. Po izdaji plošče Continuous Error (2009 Cheap Tunes), uvrstitvi med finaliste turneje Klubski maraton 2009, ki jo vsako leto organizira Radio Študent, kadrovski menjavi in ustvarjalnemu premoru, ki je pustila sled v zvočni sliki skupine, se skupina v postavi Žiga Aljaž (vokal), Janez Plešnar (bas, sinti, komp) in Matic Žgur (kitara) vrača na koncertne odre z drugim albumom Let’s Dance (2014 samozaložba). Pod snemanje albuma se je podpisal producent Damir Juretič, Torul Torulsson pa je poskrbel za mešanje zvokov.



Trio kljubuje vseprisotno zaznani melanholiji in s srceparajočim razkrajanjem bistveno bolj pesimistično kot na prvem albumu zre v naslednje dejanje sonca, ki v njihovi glasbi brez izjeme vedno zahaja. Vabilo na ples ni prikupna romantična gesta mladih gizdalinov, temveč zamolkel ukaz novodobnih kavbojev, ki nad poslušalcem izvajajo pasivno agresijo ter mu, še preden se zave, po živčevju prenesejo impulz: Zabavajte se. Plešite.



Loudspeaker Alliance izvaja, po besedah Mladininega kritika Veljka Njegovana, sodobni elektronski rock z močnimi vplivi indie rocka, s sugestivnim vokalom, prevladujočimi elektronskimi ritmi in s subtilnejšimi kitarami. Simon Vene pa za spletno revijo Odzven zapiše, da so fantje odločno krenili po poti elektro rocka, ki odprto koketira z različnimi derivati sodobne plesne elektronske glasbe, ter njihov zvok okiti s pridevniki raznolik, kompleksen in večplasten.



V živih nastopih je za potrditev čarobne melanholije v koncertno izkušnjo spretno umešana vizualna komponenta, igra svetlobe in sence, igra iluzije, igra nedokončanega krika srčne bolečine. Vizualno podobo na inovativen analogni način ustvarjata Kaja Kisilak in Lea Bradašević, ki sta skupaj z Goranom Ivašićem in Alešem Roso za vseh 11 skladb novega albuma poskrbeli tudi videospote. Zaradi izjemne avdio in vizualne dovršenosti album Let’s Dance uvrščmo tudi med eno prvih domačh YouTube video-izdaj. Let’s Dance se da v celoti slišati tudi na Bandcampu, na koncertih pa so na voljo posebej lepo oblikovane, ročno porisane zgoščenke v omejeni nakladi.



Youtube: http://www.youtube.com/playlist?list=PLVY2iMhW-z115x7PDwzPeUXBlC1ou3n5G

Bandcamp: http://loudspeaker-alliance.bandcamp.com/

Facebook: www.facebook.com/loudspeakeralliance

Twitter: https://twitter.com/loudalliance





OHM FAT feat. LEEMAJIK

Ohm Fat je del YanooshMusicProductions ™, projekt Januša Aleš Luznar-ja, tekstopisca, producenta, skladatelja in Dj-a, ki je v poznih 90-ih začel eksperimentirati in iskati nove smernice v glasbi ter zvoku in do sedaj postal eden najbolj produktivnih elektronskih glasbenih producentov v Sloveniji.

V zadnjih letih se predvsem udejstvuje na področju glasbe in zvoka za gledališče, modne revije ter gibljivih slik.

Leta 2010 je ustanovil projekt "OhmFat" značilnen po kombinaciji nu disca in techna, leta 2012 pa je izdal prvi EP pod imenom "Ohm Fat - Planetarium" na Adriatiko recordings in kmalu po tem, dva remiksa na Nang records "Rayko - The cave (Ohm Fat transcended & Dub Mix)", katera sta se uvrstila visoko na plesni glasbeni sceni. Sledile so še izdaje na Sensei, No Static in Distinctive records.



Njegova glasba je bila izdana na: rx: tx, Synaptic pathways, Qualiass records, BIT records, TVI Records, Adriatiko records, Nang Records, Sensei records, Distinctive records in No static recordings.

S svojo široko paleto ustvarjalnih nastopov pa se je predstavil na različnih prireditvah, kot so: Meet Me, Sof, Golden drum, Festival Utrip, Terminal 00, MED, PSP pokovka, Zur z razlogom (Vodafone), itd.



Za nastop v sklopu GRAJSKEGA IGRIŠČA se nam obeta živi nastop njegovega prihajajočega albuma The Edge, ob katerem se mu bo na synthesizerjih pridružil tudi Leemajik (Tom Lemajič) klaviaturist, oblikovalec zvoka za igre in film, s katerim sta se v zadnjem letu združila in ustanovila tudi nov projekt "Canon Jacks".



http://mixcloud.com/yanoosh
http://soundcloud.com/yanooshmusicproductions
www.myspace.com/yanooshmusicproductions
http://facebook.com/pages/ohmfat

http://soundcloud.com/ohmfat



NITZ

Tine Vrabič - Nitz deluje v okviru ekipe Synaptic že vrsto let. Poleg številnih dj nastopov je nanizal tudi nekaj izdaj po domači in tuji sceni. Leta 2009 je izdal svoj prvi EP Yellowbill na slovenski internetni založbi Bio-Mechanics, kasneje leta 2013 je izdal remix za angleškega producenta Aepiel-a, na ameriški internetni založbi Bleepsequence za kanadčana Bleupulp-a ter na Colours Music V/A kompilaciji. Nitz je od 2009 tudi redni član Chilli Space kompilacij, ki je letos jubilejno izšla na vinilni plošči.



EP http://www.bio-mechanics.org/Deep/releasesD.html

LP http://www.decks.de/index.php

https://www.facebook.com/pages/Nitz/193035850753062

https://soundcloud.com/nitz

http://www.mixcloud.com/Nitzz

https://www.facebook.com/SynapticPathways

http://www.synaptic.cc/



JUNEsHELEN

JUNEsHELEN je prekmurska ustvarjalka, katere ime razodeva svet izza odra, vizijo dveh polov, ki se kažeta v svojem sebstvu. Dve ženski, dve popolni nasprotji, ki se med sabo mnogokrat borita, a sta vendar del celote. JUNEsHELEN nosi globlji pomen. Je metafora za večno prepoznavanje same sebe, boj med svetovi človeškega uma nenehno trgani z mislijo, zunanjo podobo in notranjimi čustvi, globoka prisotnost, ki se ponekod izgubi v čustveni fuziji.



Kot glasbenica je večna raziskovalka, radovedna in senzibilna, in je ni mogoče umestiti v škatlo z gladkimi robovi, občutljivimi barvami in površinsko notranjostjo. Zanimata jo obseg in moč glasbe zunaj normativnih okvirov pojavnosti, saj odpira širok vpogled v zvočni svet, vibracije in njihovo pomembnost, kar jo kot ustvarjalko vedno žene naprej. Njena glasba ni žalostna, temveč razsvetljena in vizionarska, dolg njej sami in občinstvu.

http://soundcloud.com/juneshelen
https://twitter.com/JUNEsHELEN
http://juneshelen.bandcamp.com/

KINO POD ZVEJZDAMI: Best of StopTrick MFF 2013

Termin: četrtek, 21. avgust 2014, ob 21.00

Lokacija: grajsko dvorišče



StopTrik MFF je platforma posvečena umetnosti stop motion animacije. Ta specifična analogna trodimenzionalna tehnika konstituira unikaten in avtonomen medij, ki je vreden posebne pozornosti ter ločene refleksije. Unikatnost žanra leži v kombinaciji resničnosti in iluzije. Tridimenzionalni objekti so najprej fotografirani sličico za sličico, nato pa oživljeni skozi prikaz gibanja, kar posega v samo bistvo kinematografske izkušnje. Prvi eksperimenti s stop motion animacijo segajo približno sto let nazaj, danes pa ima omenjena tehnika status visoko cenjene umetniške zvrsti z bogato tradicijo. Med profesionalnimi animatorjii in amaterji ohranja aktualnost navkljub invaziji sodobne tehnologije in 3D animacije.

StopTrik MFF je bil ustanovljen leta 2011 v Mariboru in je eden izmed samo dveh evropskih festivalov posvečenih stop motion animaciji. Od samega začetka sta bila osnovno vodilo organizacije festivala tudi mreženje in partnerstvo na lokalni, nacionalni in internacionalni ravni. StopTrik MFF se je tako v samo treh letih razvil v festivalsko platformo, ki se odvija v dveh evropskih državah, spodbuja medkulturni dialog, izmenjavo izkušenj in programa.



Program:

Fly Mill, Anu-Laura Tuttelberg, Estonija, 2012, 7'17''

Mr. Cat & The Jackal’s Bad Man He Comin’, Daneille Jacobs, Marius Burger Joubert (Yesterfang Puppetry & Animation), 2011, Južna Afrika, 4’26’’

My Strange Grandfather, Dina Velikovskaya, Rusija, 2012, 8'40''

Paper Scratch, Brane Solce, Slovenija, 2012, 2'40''

Rabbit and Deer, Peter Vacz, Madžarska, 2013, 16'15''

Poisson vert, Rogier Can Der Zwaag (100% Halal), 2012, Nizozemska, 2’51’’

Zaplecze/ The Back Room, Mike Kren, Mirjam Beker, 2011, Austrija, 5’55’’
Blok/ Flip-Flat, Paulina Ziółkowska/ (PWSFTviT), 2012, Poljska, 1’18’’

The Box – Poltergeist, dadomani studio, 2012, Italija, 3’

Boles, Špela Čadež, Slovenija, 2013, 12'30''



StopTrik MFF 2014:

Maribor, Slovenija: 3. – 5. oktobra 2014

Naskov dvorec in dvorana Gustaf, Kulturni center Pekarna.

Njepolomice, Poljska: 24. – 26. oktobra 2014

Center besede in zvoka (Malopolskie Centrum Dzwieku i Slowa)

Bielsko-Biała, Poljska: 7. – 9. novembra 2014



Producent: Pekarna magdalenske mreže

Koproducenti: AGD Gustaf, Narodni dom, MKC Maribor



------------------------------------------------------------



Fly Mill, Anu-Laura Tuttelberg, Estonija, 2012, 7'17''

Mlinar, živeč v starem vodnem mlinu, peče dnevni kruh in vzgaja račke, katere želi nekega dne izpustiti. Vendar pa na polju poleg njegovega doma lovci lovijo ptice.



Mr. Cat & The Jackal’s Bad Man He Comin’, Daneille Jacobs, Marius Burger Joubert (Yesterfang Puppetry & Animation), 2011, Južna Afrika, 4’26’’

Materiali uporabljeni v filmu so živalske kosti, konjske dlake, les, ovčji organi in piščančja peresa – vse kar je lahko bilo najdeno na lokaciji snemanja. Film je narejen iz natanko 8340 fotografij, ki jih je posnel fotograf Bruce Geils, Flyinghorse Photography. Music: Mr. Cat & The Jackal.



My Strange Grandfather, Dina Velikovskaya, Rusija, 2012, 8'40''

Kreativna oseba se največkrat zdi čudna, smešna in malo nora. Tudi prijatelji in družinski člani je ne razumejo vedno in se je pogosto sramujejo. A vendar zna včasih ustvariti pravcati čudež – četudi iz smeti.



Paper Scratch, Brane Solce, Slovenija, 2012, 2'40''

Igra s papirjem. Zvok mečkanja in praskanja.



Rabbit and Deer, Peter Vacz, Madžarska, 2013, 16'15''

Zajec in Jelen živita srečno in brezskrbno dokler Jelena ne obsede iskanje formule za tretjo dimenzijo. Njuno prijateljstvo je tako postavljeno na preizkušnjo. Jelen se po nepričakovani nesreči znajde v novem, njemu neznanem svetu. Ločena z dimenzijama morata prijatelja zopet najti pot drug do drugega.



Poisson vert, Rogier Can Der Zwaag (100% Halal), 2012, Nizozemska, 2’51’’

Potovanje skozi osvetljen gozd. Glasba: Nobody Beats The Drum



Zaplecze/ The Back Room, Mike Kren, Mirjam Beker, 2011, Austrija, 5’55’’
Črn zaslon. Odprejo se vrata. Svetloba od znotraj osvetljuje silhueto moškega, ki vstopi v prazno, neugledno sobo z rumenimi tapetami. Razgled skozi edino okno odkriva pogled na drevo pred upostošenim mestom. Nenadoma se zaprejo vrata edinega izhoda.



Blok/ Flip-Flat, Paulina Ziółkowska/ (PWSFTviT), 2012, Poljska, 1’18’’
Dan življenja nekega stanovanja.



The Box – Poltergeist, dadomani studio, 2012, Italija, 3’
Box in Dox večino svojega časa preždita na kavču pred televizorjem. Oba trpita za močno odvisnostjo od televizije, kar se odraža preko njunega obnašanja in reakcij, ki so polarne. Box uporablja televizijo, da lahko zaspi medtem ko je Dox žrtev svoje neustavljive potrebe po spreminjanju kanalov. Oba potrebujeta televizijo, čeprav za različne namene.



Boles, Špela Čadež, Slovenija, 2013, 12'30''

Filip živi v revni soseski a sanja o pisateljski slavi in razkošnem življenju v uspešnem predelu mesta. Nekega dna na njegova vrata potrka soseda Tereza, ostarela prostituka, kateri se želi Filip izogniti za vsako ceno. Tereza ga prosi, da ji napiše pismo za njenega zaročenca. Filip se strinja. Vse bi bilo v redu, če se ne bi Tereza teden kasneje ponovno pojavila na njegovem pragu s prošnjo, da na piše odgovor na prejšnje pismo.





- See more at: http://www.mikk.si/?q=dogodki/grajsko-igri%C5%A1%C4%8De-0#sthash.tF6DcE2e.dpuf





Več dogodkov

DatumDogodek 
nedelja
21. april
ob 10:00
Zeliščarski dan negovanje 2024Zeliščarski dan negovanje 2024
Grad Negova kot ambasador dragocene kulturne dediščine tudi letos vabi na tradicionalni zeliščarski dan NEGOVAnJE 2024. Vabimo vas, da spoznate čudoviti svet zelišč z vsemi čutili skozi pester ...
četrtek
25. april
ob 10:00
Javno vodstvo po razstaviJavno vodstvo po razstavi
Vljudno vabljeni na javno strokovno vodstvo po razstavi[i][b]Izbor iz stalne zbirke Galerije Ante Trstenjak Ljutomer.[/b][/i]Brezplačno strokovno vodstvo bo v četrtek, 25. aprila 2024, ob 10. In 17. ...
petek
26. april
ob 18:00
NASTOP UČENCEV GLASBENE ŠOLE SLAVKA OSTERCA LJUTOMER,  DISLOCIRANI ODDELEK RAZKRIŽJENASTOP UČENCEV GLASBENE ŠOLE SLAVKA OSTERCA LJUTOMER, DISLOCIRANI ODDELEK RAZKRIŽJE
Prireditev bo potekala v Domu kulture Razkrižje.https://gssol.si/dogodek/nastop-ucencev-dislocirani-oddelek-razkrizje-2/
sreda
1. maj
ob 09:00
PRVOMAJSKI POHOD IZ LENARTA V ZAVRHPRVOMAJSKI POHOD IZ LENARTA V ZAVRH
Začetek pohoda med 9. in 10. uro na Trgu osvoboditve v Lenartu.V Zavrhu bogata ponudba lokalnih kulinaričnih dobrot, vin in napitkov.Za veselo razpoloženje skrbi Ansambel Prisrčniki.Vabijo: Občina ...
Prikaži vse dogodke