XI. sivkin festival v vasi Tihany ob Blatnem jezeru

Provansa s svojimi nasadi sivke je daleč, blizu pa je kraj s svojim festivalom posvečenim tej rastlini, ki s svojim vonjem in barvo osvoji vsako srce

Bianca Žitnik, petek, 19. junij 2015 ob 10:24
Sivkin festival

Sivkin festival

Tihany – vas na istoimenskem polotoku Blatnega jezera letos že 11. prireja sivkin festival. Ta se je pričel v ponedeljek 15.6. in se bo zaključil v nedeljo 21.6.2015. Da sivka v vasi igra pomembno vlogo spozna vsak, ki obišče festival. V tem času se odvija veliko različnih dogodkov, vendar je sivkin festival vreden obiska tudi za tiste, ki nismo vešči madžarščine.

Preden nas cesta pripelje v samo vas, je na griču ob cesti njiva s sivko. Ob vznožju griča je za čas festivala urejeno parkiranje in možnost nakupa sivke. Pri prodajalcih kupite papirnato vrečko, ki jo nato napolnite s sivko, ki si jo narežete sami (škarje si je možno izposoditi). Postanek ob sivkinem polju pa mnogi izkoristijo le za dobro fotografijo, dve ali tri… Možnosti, ob čudovito dišeči rastlini, narediti dobro fotografijo je neskončno (posebno če imamo spremljevalce).

V vasi, ki v času festivala dobesedno diha s sivko, je potrebno pretakniti vse kotičke. Na ulicah prodajalci na stojnicah ponujajo sivkine pa tudi druge lokalne dobrote. V butičnih trgovinicah ni v zraku vonja po umetnih parfumih pač pa suhi sivki, ki se pojavlja v različnih variantah (šopkih, venčkih, milih,…).

Nikakor ne smete izpustiti točke na vzpetini, kjer lahko pod močno dišečo mogočno lipo kupite sivkin sirup, marmelado, makarone,… in si ob tem ko otroci pletejo venčke ali izdelujejo šopke (seveda iz sivke) enostavno odpočijete na klopi ali odeji v travi, ki kar vabi k domačnosti.

Po premaganih stopnicah do cerkve smo nagrajeni s čudovitim razgledom po jezeru. Na sprehodu ob obzidju je možnost ustaviti se v slaščičarni, kjer je možno razvajati brbončice z okusnim sivkinim sladoledom v kornetu ali še bolje v kupi s smetano in vaniljevo kremo.

Na travniku pod vasjo Tihany se nahaja še več prodajalcev s hrano, pijačo ter različnimi izdelki iz sivke (travnika ni težko najti – slediti je potrebno večini domačinom, ki gredo tja).

Tudi možnosti za kulinarični dogodek je veliko. Čeprav je za to, da v času festivala v določenih lokalih dobite prostor, potrebna tudi sreča. Priporočljivo pa se je prej prepričati ali je v izbranem lokalu možnost plačila s kartico (razen če ste pomislili na to, da Madžarska ni v evro območju in ste si nabavili forinte). Tudi pri nakupu sivke na polju, različnih izdelkov iz sivke pri prodajalcih, sladoledu,… so potrebni forinti (te je s kartico možno dvigniti v vasi na bankomatu).

Pot: Ljutomer – Lendava – Lenti (št. ceste 75) – Nova – Keszthely (št. ceste 71 – smer Balatonfüred) – Tihany
Dolžina poti: 170km (cca. 2h 30min)


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.