Pri Sv. Juriju ob Ščavnici zaključili uradni del praznovanja občinskega praznika

Župnijsko žegnanje, blagoslov konj ter podelitev priznanj in pokalov so popestrile mlade članice Twirling kluba ob spremljavi domače godbe

Branko Košti, nedelja, 28. april 2019 ob 20:56
Povorka ob 25. občinskem prazniku Občine Sv. Jurij ob Ščavnici

Povorka ob 25. občinskem prazniku Občine Sv. Jurij ob Ščavnici

Zaključek letošnjega praznovanja se je odvil v nedeljo, 28. aprila, v centru občinskega središča, katerega na novo tlakovane pločnike, so že zgodaj zjutraj napolnile številne stojnice, na katerih so prodajalci ponujali izdelke domače obrti, posebno bogata je bila ponudba sühe robe, igrače, tekstilne izdelke, slaščice, sadike in še marsikaj, kar je mogoče prodati ali kupiti ob tovrstnih priložnostih. Po koncu svetih maš se je povečal še promet na številnih stojnicah s pijačo in jedačo, katero so ponujali člani številnih domačih društev.

Po končani drugi maši je na ploščadi pred KUS potekal zaključni del letošnjega praznovanja. Uvodoma so občane in množico obiskovalcev od blizu in daleč, nagovorili župan Občine Sv. Jurij Anton Slana, Medena kraljica Slovenije domačinka Valentina Marinič in Vinska kraljica DV Mala Nedelja Martina X Daniella Kosi, katera je nadomeščala odsotno Vinsko kraljico Radgonsko-Kapelskih goric Katjo Klobasa.

V nadaljevanju prireditve, katere program sta povezovala Breda Žunič in Samo Tuš, je župan podelil priznanja in pokale nauspešnejšim posameznikom, ki so sodelovali na športnih tekmovanjih in razpisih v okviru letošnjega občinskega praznika.

Na razpisanem 4. državnem ocenjevanju kvasenic s skutnim nadevom, je komisija ocenila devet kvasenic in Zlato priznanje prisodila Majdi Budja iz Kokolajnščaka in Emi Lančič iz Bolehnečicev, Srebrno priznanje Mileni Benko iz Spodnje Ščavnice, Ireni Kralj iz Murščaka in Renati Kraner iz Jakobskega dola, Bronasto priznanje pa je prejela Pepika Slekovec iz Murščaka.

V sodelovanju z DV Radgonsko- Kapelskih goric je bilo razpisano ocenjevanje rdečega vina, ali pravilneje, kot nas je strokovno poučil predsednik ocenjevalne komisije Milan Kolarič iz Radgonsko-Kapelskih goric, fermentirane pijače iz rdečega grozdja. Komisija je v ocenjevanje prejela 21 vzorcev, od tega 2 od pridelovalcev izven občine Sv. Jurij, vsi so bili tudi ocenjeni. Od pridelovalcev iz domače občine je bilo najbolje ocenjeno rdeče vino Ladislava Sovdata iz Grabonoša, pred vinom Marjana Kranerja iz Rožičkega Vrha in Franca Horvata iz Kraljevcev. Najvišjo oceno med vsemi pridelovalci pa je prejelo rdeče vino pridelovalca Miškova Lugaša iz Polane.

Tekmovanje v ribolovu v moški in ženski konkurenci je potekalo v Zorkovem ribniku v Kutincih. Najboljši prijem je imela Tadeja Kolmanič pred Teo Vrbnjak, v moški konkurenci pa je zmagal Darko Slekovec pred Bojanom Zrinskim in Srečkom Kocbekom.

Podeljeni so bili še pokali zmagovalcem ter drugo in tretjeuvrščenim na letošnjem Občinskem teku, ki je na razdalji 3 km, potekal v sklopu letošnjega Blaguškega teka. Občinska prvakinja za leto 2019 je postala Eva Brunčič, druga je bila Lea Vohar, tretja pa Klara Šoštarič. Zmagovalec moškega teka in s tem letošnji občinski prvak, je postal Matevž Žunič, drugo mesto je osvojil Evgen Šoštarič, tretje pa Boštjan Zorko.

Občina Sv. Jurij ob Ščavnici svoj praznik praznuje ob godu Svetega Jurija, ki je največkrat upodobljen kot močan, mlad mož, v viteški opravi s ščitom in sulico. Marsikje ob tem dnevu blagoslovijo konje. Blagoslov konj sta na zaključni slovesnosti letošnjega praznovanja opravila tudi farni župnik Boštjan Ošlaj in duhovni pomočnik Mirko Rakovnik.

Nedeljsko prireditev so s svojimi nastopi popestrile mlade članice Twirling kluba Sv. Jurij ob Ščavnici, katere so svoje točke izvajale ob glasbeni spremljavi jürjovške godbe.

Prireditev se je zaključila s parado starodobnih vozil članov Društva Oldtimer Stara Gora.



Več v Kultura in izobraževanje