Anja, Sandra in Zala suvereno potrdile, da »obstajajo«

Radgonski kulturni hram na čudovitem koncertu gostil mlade glasbenice iz Trio Essere

Prlekija-on.net, torek, 1. oktober 2019 ob 15:22
Trio Essere v Gornji Radgoni

Trio Essere v Gornji Radgoni

V teh dneh, ko občina Gornja Radgona obeležuje svoj 24. občinski praznik, potekajo v mestu sejmov in penine številne prireditve in dogodki. In eno posebnih mest pripada tudi čudovitem koncertu, ki ga je skupaj z Zavodom za kulturo, turizem in promocijo Kultprotur ter občino Gornja Radgona, pripravil Javni sklad RS za kulturne dejavnosti OI Gornja Radgona. Gre za nepozaben koncert, katerega so izvedle mlade glasbenice, z imenom Trio Essere, ki je mnogim v dvorani Kulturnega doma Gornja Radgona pognal kakšno solzo na lice. Še pred uradnim začetkom čudovitega koncerta, ki ga je povezovala vodja radgonske izpostave JSKD RS, Simona Pirc Katalinič, je mlade instrumentalistke in poslušalce v dvorani pozdravil in nagovoril župan občine Gornja Radgona, Stanislav Rojko. Mladi trio in vse tri glasbenice pa je predstavila ena izmed članic skupine, domačinka iz Gornje Radgone, Zala Tirš, ki je med drugim povedala, da so se za koncert v radgonskem kulturnem hramu odločile, ker se je sama kot majhna deklica prav tukaj navdušila nad flavto, in sicer od svoje vzornice Nike Škof, katero je nekoč poslušala v isti dvorani. "In takoj sem se odločila, da bom igrala flavto ter se vpisala v Glasbeno šolo Gornja Radgona", je med drugim dejala simpatična Zala, ki je mimogrede najvišja med članicami skupine.

Trio Essere so namreč marca 2018 na Graški univerzi za glasbo, ustanovile mlade umetnice, ki delujejo kot solistke, komorne ter orkestrske glasbenice. Skozi skupne vaje so spoznale svoje različne vloge doprinosa temu sestavu in tako Zala Tirš (flavta) iz Gornje Radgone, velja za najbolj emocionalno, Mariborčanka Anja Bajc (klarinet) za najnežnejšo, Sandra Čepin (klavir) iz Podčetrtka, za najbolj temperamentno. Ravno zaradi te karakterne raznolikosti so si nadele ime "Essere", kar v italijanščini pomeni "biti, obstajati." In na koncertu v Gornji Radgoni so dekleta dobesedno potrdila svoje ime, da dejansko "obstajajo" in to ne le na papirju. Mlade glasbenice so se predstavile že na številnih prireditvah doma in v tujini, predvsem v Gradcu, kot ustanovnem mestu tria, imajo v svoji režiji in s pomočjo njihovega mentorja Andreasa Woyka veliko koncertov (Kultursalon, Tepich Galerie, Tubes, Redoute...). Ker zasedba tria ni ravno vsakdanja in za ta sestav ne obstaja veliko originalnega gradiva, so glasbenice ubrale svojo pot in pričele s pisanjem lastnih aranžmajev. Njihov mentor, svetovno znan in priznan pianist ter skladatelj Andreas Woyke, je prav za njihov trio napisal posebno skladbo.

Dekleta so se v Gornji Radgoni sicer predstavila s samimi znanimi deli svetovno znanih skladateljev, katere so si same nekoliko priredile za svojo sestavo inštrumentov, in sicer: Dmitrij Šostakovič - Valček št. 3 in Valček št. 4; Aram Iljič Hačaturjan - Trio za violino, čelo in klavir; Gabriel Faure - Après un rêve; Astor Piazzolla - Zima iz štirih letnih časov ter Oblivion; C. Carea - Addendum; Georges Bizet - izseki iz opere Carmen... Nepozabno! In publika jih je zasluženo nagradila z ovacijami.



Več v Kultura in izobraževanje