Aleksandrov in TPPZ Pinko Tomažič v Stožicah

sreda, 15. november 2017 ob 19:00

Aleksandrov in TPPZ Pinko Tomažič v Stožicah

Memorandum turneja v spomin preminulemu orkestru 64-ih

Na svoji tokratni Memorandum turneji v spomin na tragično preminulih 64 članov orkestra (decembra lani je letalo z glasbeniki strmoglavilo v Črno morje) prihaja 15. novembra v Ljubljano Zbor, orkester in balet Rdeče armade Alexandrov (Aleksandrov Red Army Choir, Ochestra & Ballet Memorandum Tour). Na ruskem spektaklu v Stožicah bo nastopil tudi Tržaški partizanski pevski zbor Pinko Tomažič.

Z nastopom v Areni Stožice v sredo, 15. novembra, s pričetkom ob 19. uri se prične pravi spektakel za oči in ušesa, kajti zbor Alexandrov z več kot 80-letno tradicijo združuje vrhunske pevce, glasbenike, plesalce in umetnike, ki nastopajo na najpomembnejših ruskih dogodkih in državnih prireditvah. Zbor je simbol ruske kulture, ki s 120 pevci, plesalci in glasbeniki izvaja tradicionalne ruske, narodne, vojaške in patriotske pesmi ter ruske plese. Zbor nosi ime po svojem prvem dirigentu Aleksandru Vasiljeviču Aleksandrovu, ki je avtor sovjetske himne, z nekoliko spremenjenim besedilom pa le-ta ostaja tudi himna današnje Rusije. Leta 2015 je v Stožicah (v razprodani dvorani) že nastopil The Red Army Choir z MDV zasedbo, a prestižna zasedba Alexandrov, ki nastopa na uradnih in protokolarnih dogodkih v Rusiji, prihaja v Slovenijo prvič. Za seboj že imajo nastope po več kot 60-ih državah Evrope, Azije, Afrike in Amerike.

Na odru ljubljanskih Stožic se bodo gostom iz Rusije pridružili tudi članice in člani priznanega Tržaškega partizanskega pevskega zbora Pinko Tomažič. Že več kot 40 let ta zbor s pesmijo ohranja slovensko besedo v zamejstvu in deluje v korist slovenske narodne skupnosti v Italiji. V svojo izvedbo vložijo dodatno energijo, ki jo črpajo iz srca in še posebno žive narodne zavesti zamejskih Slovencev, ki partizanske pesmi pojejo z dušo. Glavno poslanstvo zbora je prenašanje izročila odporniškega gibanja, ohranitev partizanske pesmi ter posredovanje idealov miru, bratstva in enakopravnosti med narodi. Zbor nosi ime po narodnem heroju Pinku Tomažiču, ki je bil leta 1941 obsojen na smrt. V vseh letih delovanja je zbor imel že skoraj tisoč nastopov, tržaški pevci so partizansko in uporniško pesem ponesli po Italiji in vsej nekdanji SFR Jugoslaviji, zbor pa je gostoval tudi drugod po Evropi in v nekdanji Sovjetski zvezi, leta 2012 pa so s koncertom v Cankarjevem domu praznovali svojo 40-letnico.


Kategorija: Glasba

Morda vas zanima tudi


Komentarji

Ostali prihajajoči dogodki v tej kategoriji


November 2017
 DatumDogodekKategorija
sobota, 25. november 2017 ob 20:00Parni valjak prvič v Ljutomeru
Po razprodanih koncertih v Areni Pula, splitskem Spaladiumu in varaždinski Areni, spektakel Parni valjak prihaja tudi v ...
Glasba
četrtek, 30. november 2017 ob 18:0010. Miklavžev koncert
Vabljeni na 10. Miklavžev koncert Kulturnega društva Peter Dajnko Črešnjevci, ki bo v četrtek, 30. 11. 2017, ob 18. ...
Glasba

December 2017
 DatumDogodekKategorija
petek, 15. december 2017 ob 21:00Raphael Wressnig & The Soul Gift Band // BUNKER M. Sobota
Po dolgem času, in po dveh desetletjih koncertiranja po vsem svetu, se s svojimi hamond orglami v Mursko Soboto vrača ...
Glasba