EKV tribute by Steiner // @Bunker Murska Sobota

sobota, 16. marec 2019 ob 21:00
EKV tribute by Steiner   // @Bunker Murska Sobota

Dogodek, ki smo ga poimenovali »BILO NEKAD U JUGOSLAVIJI« odpiramo s skupino, ki je po našem mišljenju, najboljše kar je kdaj koli ponudila, z vrhunskimi skupinami nabita, Jugoslovanska rock scena.

V hiši rock and rolla BUNKERJU se bo v soboto 16. 03. 2019 predstavila tribute skupna EKATARINA VELIKA ali EKV.

Pred 37 leti se je rodila skupina za katero je veljajo prepričanje, da jo čaka dolga in plodna prihodnost. EKV je preživela do leta 1994, ampak ljudje še dan danes obožujejo njihove pesmi, zato nikakor ne zamudite dogodka, na katerem se bomo skupaj spominjali teh uspešnic in se prepuščali yugo nostalgiji.

Ekatarina Velika ali kar kratko EKV je bila ena od najbolj poznanih in najuspešnejših rock skupin v tem delu Evrope. Svojo armado oboževalcev in simpatizerjev je skupina dobila v kratkem obdobju od leta 1982 pa do leta 1994, ko so po smrti frontmana Milana Mladenovića, prenehali delovati.

"EKV je umrla, da lahko živi večno," beremo enega izmed komentarjev pod YouTube posnetkom za Ti si sav moj bol, ene od največjih uspešnic kultne jugoslovanske skupine Ekatarina Velika.

Zgodba o EKV je zgodba o silovitem uspehu – in tragičnem koncu, tako simptomatičnem za območje nekdanje Jugoslavije.

"Od leta 1982 do leta 1994 je v Beogradu obstajala rockskupina Ekatarina Velika (sprva Katarina II.). Pet članov skupine je umrlo v obdobju med letoma 1992 in 2002. To je zgodba o njih … in nas." S temi besedami se začenja dokumentarni film Dušana Vesića Kao da je bilo nekad, posnet leta 2008 – šest let po tem, ko je umrla Margita Stefanović, še zadnja preživela ustanovna članica skupine.

A zgodba o EKV ni samo tragična - je hkrati zgodba o toplini in ljubezni, o drugačnosti in neprilagodljivosti, o velikih individualcih, ki so intenzivno živeli, za seboj pa jim je uspelo pustiti nekaj neprecenljivega - veliko pozitivne ustvarjalnosti, izvrstno, izvirno glasbo in poetična besedila, ki jih prepeva še današnja mladina, upajmo pa, da jih tudi razume. Dokaz, da je EKV presegel okvire "beograjskega" ali "srbskega" benda – EKV je bil vsejugoslovanski bend. Ekaterina Velika je združevala in bila nadpolitična. Apolitična. V svojih besedilih – če jih znate brati – so med vrsticami eksistencialističnega weltschmerza kritizirali prelivanje krvi in se nostalgično spominjali preteklosti. Ne, da bi bila preteklost za EKV srečna, a sedanjost je bila ubijajoča.
Razmere, v kateri so se v 80. znašli številni mladi srbski intelektualci in umetniki, najbolje opiše Savićeva: "Marsikdo si misli, da smo bili takrat srečni. Jaz sem bila srečna, ko sem našla enako nesrečne ljudi, kot sem bila sama."





Več dogodkov

DatumDogodek 
sobota
30. marec
ob 16:00
VELIKONOČNA ZABAVAVELIKONOČNA ZABAVA
VELIKONOČNA ZABAVA Barvanje jajc, lov na pirhe in film: Nina in ježeva skrivnostPridružite se nam na nepozabni velikonočni zabavi, ki bo v soboto, 30.3., ob 16. uri! Barvanje Jajc: Otroci in odrasli ...
sobota
6. april
ob 20:00
11. Zobl žur11. Zobl žur
[b]ZOBL ŽUR JE TÜ![/b]Letos bomo na že 11. Zobl žuri žurali▪️ 6. aprila 2024,▪️ v Športni dvorani ŠIC LjutomerZabavali nas bodo lotmerška skupina Betek, P.VALIAK tribute band ter Vlado ...
sobota
13. april
ob 18:00
Predstavitev knjige Premlad, da bi umrl starPredstavitev knjige Premlad, da bi umrl star
Predstavitev knjige Premlad, da bi umrl star: Misli o izgubi, smrti, spominih in obžalovanju
sobota
13. april
ob 20:00
Komedija: KAKO SE ZNEBITI BODOČEGA MOŽA Komedija: KAKO SE ZNEBITI BODOČEGA MOŽA
Superzabavna komedija Kako se znebiti bodočega moža bo v Domu kulture Gornja Radgona na sporedu v soboto, 13. aprila 2024, ob 20. uri. Vstopnice že na voljo v vašem TIC Gornja Radgona.Izbira tistega ...
nedelja
21. april
ob 10:00
Zeliščarski dan negovanje 2024Zeliščarski dan negovanje 2024
Grad Negova kot ambasador dragocene kulturne dediščine tudi letos vabi na tradicionalni zeliščarski dan NEGOVAnJE 2024. Vabimo vas, da spoznate čudoviti svet zelišč z vsemi čutili skozi pester ...
Prikaži vse dogodke