Učenka 4. razreda OŠ Sv. Jurij ob Ščavnici Nina Novak nagrajena v Slovenj Gradcu

V Slovenj Gradcu je potekal Mirovniški festival pod skupnim naslovom V svetlobi je moč

Branko Košti, sobota, 19. september 2015 ob 19:05
Nina Novak

Nina Novak

Slovenj Gradec – mesto glasnik miru, vsako leto ob svetovnem dnevu miru v starem mestnem jedru prireja niz prireditev, zbranih v Mirovniški festival, ki ima letos, v mednarodnem letu svetlobe, skupen naslov »V svetlobi je moč«. V okviru prireditev festivala je MO Slovenj Gradec v sodelovanju s Koroško likovno galerijo, v mesecu aprilu razpisala Natečaj za izvirno otroško likovno in literarno delo ter fotografijo.

Na natečaju so s svojimi deli lahko sodelovali učenci osnovnih šol iz Slovenije in tujine, mladi ustvarjalci pa so lahko ustvarjali na tri razpisane teme. Dve sta bili namenjeni mednarodnemu letu svetlobe in mednarodnemu letu tal, za kar je leto 2015 razglasila OZN, zato sta nosila naslova »Svetloba« in »Zdrava tla za zdravo življenje«, tretja tema pa je otrokom dopuščala prosto domišljijo in razmišljanje o svetu, v katerem bi želeli živeti, saj je nosila naslov »Kakšen je zame boljši svet«.

V petek, 18. septembra, sta župan MO Slovenj Gradec Andrej Čas in direktorica Koroške galerije likovnih umetnosti Andreja Hribernik, podelila priznanje učenkam in učencem, katerih dela so bila, po mnenju strokovnih komisij, najbolj izvirna in kvalitetna. Med nagrajenkami je bila tudi učenka 4. razreda Osnovne šole Sv. Jurij ob Ščavnici Nina Novak. S podelitvijo priznanj je bila v koroški galeriji uradno odprta tudi razstava vseh del učencev, ki so sodelovali v natečaju.

Nina je priznanje občine Slovenj Gradec – nagrado za razredno stopnjo, prejela za risbo na temo »Zdrava tla za zdravo življenje« in sicer sta z mentorico, likovno pedagoginjo Miro Petek, risbo naslovili »Naj tla ostanejo dom rastlinam in živalim«.

Sicer pa je na Glavnem trgu in Trgu svobode v Slovenj Gradcu, v petek vse utripalo in vrvelo. Odvijal se je namreč tudi Festival drugačnosti. Zbrane je nagovoril župan Mestne občine Slovenj Gradec Andrej Čas, na stojnicah je svoje dejavnosti predstavilo kar 35 različnih društev, šol in nevladnih, invalidskih ter humanitarnih organizacij iz cele Koroške in drugih slovenskih mest. V svobodo so spustili golobe miru, pred zaključkom festivala je bila odigrana še košarkarska tekma med koroškimi paraplegiki in upravo slovenjgraške mestne občine.


Več v Kultura in izobraževanje