Matilda Serec iz Satahovcev je obrnila 106. list svojega življenja

Vse življenje je bila pozitivno naravnana, opravljala težka kmečka opravila ter uživala domačo zdravo hrano

Jože Žerdin, petek, 23. oktober 2015 ob 15:31
Matilda Serec

Matilda Serec

V obmurski vasi Satahovci v mestni občini Murska Sobota je na svojem domu v četrtek, 22. oktobra, v krogu svojih najdražjih slavila svoj 106. rojstni dan Matilda Serec. Na svet je prijokala 22. oktobra leta 1909 v Kraščih na Goričkem, kot najstarejši izmed otrok v kmečki družini Gider. V 106. letih življenja je doživela marsikaj lepega in slabega, saj je menjala veliko držav, valut in političnih sprememb, rojena pa je bila v času Avstro-Ogrske države.

Kot je ob obisku ob njenem praznovanju 106. rojstnega dneva povedala slavljenka Matilda Serec je ponosna, da je v druščini še nekaterih 100-letnikov, ki živijo v Sloveniji in v deželi ob Muri. Pošalila se je, da bi morda ustanovili klub stoletnikov.

Po končani šoli je spoznala, da v številni kmečki družini mora iti s trebuhom za kruhom. Hodila je delat na sezonsko delo v sosednjo Avstrijo, čez čas pa jo je pot zanesla v Nemčijo. Pred 83 leti se je iz Krašč poročila v Satahovce, kjer jesen življenja preživlja še danes. Danes še živijo sin Anton in hčerke Irena, Pavla in Kristina. Z možem Jožefom sta kmetovala in redila živino in prodajala tržne viške. Mož Jožef je bil velik ljubitelj narave, saj je bil lovec in ribič ter brodar, zato na njihovem jedilniku ni manjkalo hrane, katero je Jožef prinesel iz narave. Matilda je že 35 let vdova, a kljub letom še vedno zdrava in vesela ženica. Zadnja leta je njeno zdravje, kot pravi vse bolj »trdno«, morda je vzrok vsemu temu, da je bila celo življenje vpeta v trdno kmečko delo, uživanje domače hrane in vedno je bila na svežem zraku.

V mladostnih letih je veliko hodila pomagat kmetom v vasi Satahovci, za preživetje družine pa je v naravi, ob reki Muri hodila nabirat razna zelišča, polže, bezeg, različno cvetje in drugo, katera je potem prodajala v Kmetijski zadrugi. S pomočjo njenih rok je šivala vreče za mlin, čistila šibje za pletenje košar. Ne potrebuje še nobenih zdravil, a kot nam je dejala, kaj bo ko bo stara. Čeprav je za njo 106 let življenja, je še vedno vedrega nasmeha, na življenje gleda z veliko mero optimizma. Kot že rečeno je Matilda še kar dobrega zdravja, le malo slabše vidi.

Njen vsakdanjik je razdeljen na več faz, ob lepem vremenu se rada sprehodi, posedi na domači terasi, ali si ogleda kako poteka delo na domačem vrtu, drugače pa se najraje zadržuje v hiši, kjer veliko krat stečejo različni pogovori o tem in onem. Ob njej je vedno hčerka Irena, ki jo velikokrat pelje na različne poletne prireditve, proščenja ali k svetim mašam v stolno župnijsko cerkev v Mursko Soboto. Je članica Društva gluhih in naglušnih članov Murska Sobota, Društva upokojencev Satahovci - Krog in v Društvu delovnih invalidov Murska Sobota.

Slavljenka Matilda Serec je bila in je še vedno dobre volje, rada ima humor, se smeje kajti to je pol zdravja. Danes na življenje gleda z drugačnega zornega kota, kot je bilo med drugo svetovno vojno in po vojni, takrat je bilo veliko pomanjkanja in revščina. Recept za dolgo življenje je uživanje domače hrane, zmerno življenje, veliko svežega zraka in razumevanje ter spoštovanje v družini.

Tisti dan, ko je Matilda praznovala 106. rojstni dan, so si obiskovalci, ki so prišli slavljenki čestitat, podajali kljuko na vhodnih vratih pri družini Serec v Satahovcih, kjer je Matilda ob obisku vsakemu namenila lepo besedo, kajti ima še dober in bister spomin. Vsak dan po kosilu pa spije še kozarec domačega rdečega vina, a pri hrani ni izbirčna, saj se zaveda, da dokler pride hrana iz njive na krožnik je potrebno veliko žuljevih rok in znoja.

V družini Serec v Satahovcih pod isti streho živijo štiri generacije, v spoštovanju, slogi in razumevanju, kajti k vsemu temu največ prispeva Matilda. V 106 letih se je Serčev rod povečal za 11 vnukov, 13 pravnikov in 3 prapravnuke. Čeprav se leto 2015 počasi izteka h koncu, so Matildine želje bolj skromne, saj nima posebnih želja, le da bi bila še naprej trdnega zdravja, še naprej pa bi rada s svojo vedrino, lepo besedo in spoštovanjem osrečevala svoje najdražje in vse, ki jo imajo radi in jo spoštujejo.

Ob koncu obiska smo ji v slovo stisnili roko, ji voščili še veliko zdravih in srečnih let in da se drugo leto spet vidimo, ko bo obrnila 107 list življenja in dejala je, da ne ve, koliko časa ji bo še življenje naklonjeno. Na njo pa se je tudi spomnil predsednik države Slovenije Borut Pahor, ki ji je ob njenem 106. rojstnem dnevu poslal poslanico, katero bodo prebrali ob srečanju Društva gluh in naglušnih v Murski Soboti.


Več v Zanimivosti