Anja Zadravec – prva slovenska državna prvakinja v tekmovanju Jugend debattiert international

V nemščini se je pomerilo osem najboljših debaterjev iz celotne Slovenije

Prlekija-on.net, petek, 29. april 2016 ob 10:45
Jugend debattiert international

Jugend debattiert international

V Ljubljani je potekalo prvo državno tekmovanje iz nemške debate Jugend debattiert international (JDI), na katerem se je v nemščini pomerilo osem najboljših debaterjev iz celotne Slovenije. V letošnjem šolskem letu je pri projektu JDI (Mladina razpravlja mednarodno) sodelovalo okoli 100 dijakov iz štirih slovenskih srednjih šol. Poleg Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer so od lanskega leta v projekt vključeni še Dvojezična srednja šola Lendava, Šolski center Slovenj Gradec in Gimnazija Novo mesto.

V tednu od 18. do 20. aprila 2016 se je osem najboljših polfinalistov iz štirih slovenskih srednjih šol najprej udeležilo intenzivnega debatnega treninga iz nemščine v Ljubljani, nato pa so se v četrtek, 21. aprila 2016, pomerili v polfinalu. Dijaka ljutomerske gimnazije Anja Zadravec in Luka Antolin sta bila zelo uspešna in sta se skupaj z Jankom Staričem iz Novega mesta in Kajo Večko iz Slovenj Gradca uvrstila v finale. Finalna debata je potekala v petek, 22. aprila 2016, v Grand hotelu Union, dijaki pa so razpravljali o vprašanju: Ali naj se partnerjem v registriranih življenjskih skupnostih priznajo enake pravice kot partnerjem v zakonski zvezi? (Sollen eingetragene Lebenspartnerschaften weitgehend gleichen Rechten wie die Ehe ausgestattet werden?)

Finalno debato je ocenjevala petčlanska strokovna žirija na čelu z dr. Reinhardom  Zühlkejem (Zentralstelle für das Auslandsschulwesen – Centrala za šolstvo v tujini). Dijaka Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer sta se tudi v finalni debati izvrstno odrezala. Anja Zadravec je zasedla prvo mesto v državi in tako postala prva slovenska državna prvakinja v tekmovanju Jugend debattiert international, Luka Antolin pa je osvojil prav tako odlično drugo mesto v državi. »Dijaka sta strokovno žirijo prepričala s samozavestnim nastopom, z govorniško spretnostjo in s prepričljivimi argumenti oz. protiargumenti ter se tako oba uvrstila na mednarodno tekmovanje, ki se bo odvijalo od 19. do 23. septembra 2016 v Pragi, kjer bosta zastopala Slovenijo in se pomerila z državnimi prvaki s Slovaške, Češke, Poljske, z Madžarske, iz Estonije, Latvije, Litve in Ukrajine,« je dejala mentorica in profesorica nemščine na GFML Milojka Vaupotič.

Med gledalci finalnega tekmovanja v dvorani Grand hotela Union v Ljubljani so bili tudi Mitja Bervar, predsednik Državnega sveta Republike Slovenije in častni pokrovitelj mednarodnega debatnega tekmovanja mladih Jugend debattiert international, dr. Maja Makovec Brenčič, ministrica RS za izobraževanje, znanost in šport, ter dr. Anna Elisabeth Prinz, veleposlanica Nemčije v Sloveniji.


Več v Kultura in izobraževanje