Najboljši divjačinski golaž skuhala ekipa Vino Škrget iz Iljaševcev

V radenskem parku so se že petič v kuhanju divjačinskega golaža pomerili ugledni kuharji ter tudi ljubitelji jedi iz divjačine

Prlekija-on.net, nedelja, 1. maj 2016 ob 15:48
Zvonko Škrget in Fredi Novak sta skuhala najboljši divjačinski golaž

Zvonko Škrget in Fredi Novak sta skuhala najboljši divjačinski golaž

V teh prazničnih dnevih, ko marsikje diši po kresih, mlajih, piknikih in žaru, so zdraviliško – turistični delavci Zdravilišča Radenci "kuhali" nekaj posebnega. V radenskem parku, tik ob restavraciji "Park" so namreč pripravili 5. tekmovanje v kuhanju divjačinskega golaža. Omamen vonj pražene čebule, mesa in drugih sestavin, je že od dopoldanskih ur vzbujal apetit tamkajšnjih turistov ter tudi redkih domačinov, ki so prišli mimo. Nekaj pa jih je ob sočnem divjačinskem golažu pritegnila tudi živa glasba, ansambla "Zadnji moment" iz Veržeja.

Samo tekmovanje, kjer so organizatorji vsem ekipam priskrbeli vse osnovne sestavine za kuhanje, predvsem divjačinsko meso in čebulo, ostale morebitne finese, so si lahko prinesli sami tekmovalci, je pritegnilo enajst ekip, predvsem iz Prlekije in Prekmurja. Šlo je v veliki meri za znane profesionalne kuharje iz elitnih slovenskih restavracij, zraven pa so bili tudi bodoči kuharji iz Srednje šole za gostinstvo in turizem, ter tudi ljubiteljski kuharji, predvsem ljubitelji te priljubljene divjačinske jedi. In prav slednji so imeli največ uspeha, saj je na koncu, po hudem boju, slavila ekipa Vino Škrget iz Iljaševcev, ki je sicer pogosto nastopa (in zmaguje) na različnih kuharskih tekmovanjih v kotličku.

Ob vseh odličnih jedeh, niti ne preseneča, da je največ dela imela ocenjevalna komisija sestavljena iz vrhunskih strokovnjakov (Danilo Kozar, vodja kuhinje v hotelu Termal in bazenskega kompleksa Terme 3000; Dušan Zelko, učitelj kuharstva na SŠGT Radenci; Boštjan Rožanc, vodja kuhinje v Zdravilišču Radenci), kajti potrebno je bilo oceniti same vrhunske izdelke. In čeprav so vsi golaži bili odlični, je komisija morala izbrati tri najboljše. Tako je zmagal divjačinski golaž, ki ga je skuhala ekipa Vina Škrget (Fredi Novak in Zvonko Škrget) iz Iljaševcev v občini Križevci. To je vsekakor izjemen uspeh, saj sta Prleka slavila pred dvema profesionalnima ekipama. Na drugo mesto se je namreč uvrstila ekipa Terme 3000 iz Moravskih Toplic, na tretje pa ekipa Term Lendava. Vseh osem preostalih ekip si je razdelilo četrto mesto.

In po kakšnem receptu je divjačinski golaž kuhala večina ekipe?
Sestavine: 3 kg divjačine, 2 kg čebule, 4 stroke česna, večji korenček, 200 g zelene, 300 g paradižnika, 2 dcl olja,3 žlice moke, 5 dcl rdečega vina, 1 žlica brusničnega jama, voda za zalivanje, lovor, rožmarin, brinove jagode, timijan, mleta rdeča paprika, sol, poper, sesekljan peteršilj. Po želji – ostri feferoni.

Priprava: Najprej sesekljamo čebulo, ter jo prepražimo. Dodamo na kocke narezano meso in zelenjavo. Vse skupaj začinimo in prepražimo. Nato dodamo še sesekljan česen in rdečo papriko. Sestavine zalijemo z vodo in kuhamo do mehkega. Med tem ko se kuha dodamo še sesekljan olupljen paradižnik. Približno 10 minut pred koncem kuhanja zalijemo še z rdečim vinom in dodamo brusnice ter vse skupaj zgostimo z moko. Pred serviranjem potresemo s sekljanim peteršiljem. Zraven lahko ponudimo kruhove cmoke s suhimi slivami ali pečeno polento (ekipa Term Lendava je ponudila odlično, z ocvirku zabeljeno koruzno polento). In dober tek!

Zmagovalca iz ekipe Vina Škrget pa sta nam tudi zaupala svoj recept: "Na kocke narežemo domačo dimljeno slanino in dodamo narezano čebulo (1. kg mesta + dve do tri čebule) in prepražimo. Ko čebula postekleni, dodamo mleto rdečo papriko (1 kg mesa – 1 jedilna žlica) in takoj dodamo še en kilogram mesa, ki naj bi narezano bilo v vodi. Meso pražimo, in ko dobi barvo po potrebi zalijemo z vodo, le toliko, da je meso pod vodo. Postopoma dodajamo poper (do 3 kg mesa, ena jedilna žlica mletega popra), sol, lovorov list, brinove jagode in do tri stroke narezanega česna, deciliter paradižnikove mezge in vegeto po okusu. Med kuhanjem po potrebi dolijemo vodo. Ko je meso kuhano, po okusu dolijemo še suho rdeče vino", pravi Zvonko Škrget iz ekipe Vina Škrget.


Več v Družabno