V srcu nosi Avsenikovo glasbo

Franc Sabo iz Turnišča ima bogato zgodovinsko zbirko najrazličnejših plošč, cedejev, plakatov in avdiokaset ansambla bratov Avsenik iz Begunj na Gorenjskem

Jože Žerdin, ponedeljek, 2. maj 2016 ob 17:102
Franc Sabo ob svoji zbirki

Franc Sabo ob svoji zbirki

Le malokdo ima tako bogato zgodovinsko zbirko najrazličnejših plošč, cedejev, plakatov in avdiokaset ansambla bratov Avsenik iz Begunj na Gorenjskem, kot jo ima Franc Sabo iz Turnišča v Prekmurju. V svojem srcu namreč nosi in čuti veliko več kot drugi do skladbe, ki so bile napisane, skomponirane od bratov Avsenik. Veliko teh skladb je bilo posnetih in zaigranih na slovenskem, nemškem in drugem govornem področju.

Franc, ki je danes upokojenec, zaposlen je bil v tovarni Planika v Turnišču, je ponosen, da se je ohranila Avsenikova glasba, pa čeprav je na ploščah ali starih videoposnetkih, ki se predvajajo po radiu ali pa jih gledalci z nostalgijo spremljajo preko televizijskih ekranov. Franc se je v Avsenikovo glasbo »zaljubil« še kot mlad in z leti je vse bolj njegova zbirka bogata z več kot 500 najrazličnejšimi ploščami, plakati, cedeji in avdiokasetami. Njegova najljubša skladba narodno zabavnega ansambla bratov Avsenik je pesem na Golici, ki se velikokrat sliši doma pri Sabojevih v Turnišču. Za pesmi bratov Avsenik se je navdušil že davnega leta 1972, ko je bil na Avsenikovem koncertu v Gradcu v Avstriji in od takrat je njegov »vzpon« za zbiranje Avsenikovih plošč začel naglo naraščati in zbirka se je začela širiti in danes je ponosen na svojo prehojeno pot za kar mu ni žal.

Za zbiranje je porabil veliko časa, truda, odrekanja pa tudi denarja, da je lahko plošče, plakate, cedeje in avdiokasete kupil. Še danes se živo spominja vseh nastopov in koncertov, ki jih je skupaj z družino obiskal. Leta 1974 je bil na koncertu, ko se je od aktivnega petja pri ansamblu poslavljal Franc Koren, spominja se lepih Avsenikovih koncertov, denimo v dvorani Tabor v Mariboru, v Juršincih, Murski Soboti, Beltincih in drugod. Večkrat je obiskal Begunje na Gorenjskem in se tam srečal, danes žal s pokojnim Slavkom Avsenikom in drugimi člani, kjer si je med drugim ogledal Avsenikovo razstavo pri Jožovcu.

Septembra lanskega leta je obiskal pokopališče v Begunjah, kjer je pokapan Slavko Avsenik in se mu globoko poklonil, za vse kar je naredil za slovensko narodno zabavno glasbo. S pomočjo ohranjenih plošč je Avsenikova glasba še vedno živa, kar dokazuje bogata zgodovinska zbirka pri Sabojevih v Turnišču. Sicer pa je zbiratelj Avsenikovo bogato glasbeno zapuščino zbral po njegovih koncertih ali pa jih je kupoval v trgovinah. Njegove plošče, ki jih ima Franc zbrane, so bile večinoma posnete pri Jugotonu in Heliodonu v bivši Jugoslaviji in za nemško govornem področju pri Telefunkenu.

Zbiratelj Franc je doslej s pomočjo svojih (nekaterih že zaprašenih plošč) posodil plošče ali sodeloval pri presnemavanju Avsenikovih skladb številnim slovenskim narodno zabavnim ansamblom, kot so Varašanci, Polanski zvoki, predvsem z namenom, da se ohrani Avsenikova glasba za prihodnje rodove. Že večkrat pa se je tudi že srečal s Sašom Avsenikom in mu iz svoje zbirke podaril nekaj plošč bratov Avsenik. Saša Avsenik mu je obljubil da si bo bogato zbirko, ki jo hrani in zbira Franc Sabo, ob priložnosti tudi ogledal. Morda pa bo takrat v Turnišču skupaj s svojim ansamblom zaigral dedkove skladbe, kar bo veliko zadovoljstvo in veselje družine Sabo.

Franc je tudi član Fen kluba iz Veržeja, kjer so zbrani oboževalci ansambla Saša Avsenika. Čeprav danes, ko ansambla bratov Avsenika ni več na slovensko - nemško glasbeni sceni, pa njegova glasba še vedno živi, predvsem mladi rod se navdušuje za tovrstno glasbo. Zbiratelj Avsenikove glasbene zapuščine, kljub letom ne more brez te glasbe, ta glasba mu je z leti zbiranja prišla do srca.


Več v Kultura in izobraževanje