Florjanov shod v obmejni župniji Razkrižje

Na Razkrižju so obeležili mednarodno 30-letno srečanje med gasilci iz župnije Razkrižje, župnije Ljutomer in sosednje države Hrvaške

Jože Žerdin, ponedeljek, 2. maj 2016 ob 17:21
Florjanov shod na Razkrižju

Florjanov shod na Razkrižju

Tudi gasilci iz prostovoljnega gasilskega društva Razkrižje iz gasilskega sektorja, ki spada pod okrilje Gasilske zveze Ljutomer, so ob godu svetega Florjana, ki je zavetnik in zaščitnik gasilcev v sodelovanju z obmejno župnijo Razkrižje pripravili Florjanov shod gasilcev, ki so ga počastili s sveto mašo v nedeljo, 1. maja, v kateri so se spomnili na vse žive in pokojne razkriške gasilce.

Mašo v čast svetemu Florjanu je v razkriški župnijski cerkvi sv. Janeza Nepomuka daroval domači razkriški župnik msgr. Franc Režonja, ki je gasilcem ob njihovem prazniku čestital ter jim zaželel čim nanj požarov in intervencij. V imenu gasilcev in gasilk, veteranov, pionirjev in mladincev je zbrane gasilce ob koncu svete maše pozdravil predsednik PGD Razkrižje Izidor Novak. Zahvalil se je župniku za vso moralno podporo in dobro sodelovanje v preteklosti, s prošnjo dobrega sodelovanja z gasilskim društvom v prihodnjem obdobju.

Gasilci so se pri sveti maši spomnili na svojega zavetnika sv. Florjana. Mednarodnega Florjanovega shoda so se poleg domačih gasilcev še udeležili gasilci iz PGD Globoka, PGD Pristava, PGD Stročja vas, PGD Podgradje in sosednje gasilsko društvo iz Štrigove iz republike Hrvaške. Sicer pa so prostovoljni gasilci vedno in ob vsakem času pripravljeni priskočiti na pomoč, v primeru požara, poplav ter druge elementarne nesreče, ko je potrebno priskočiti ljudem na pomoč.

Tudi občani občine Razkrižje domačim gasilcem vedno priskočijo na pomoč, ki jim pripomorejo za razvoj in napredek v gasilskem društvu, kot je nabava in vzdrževanje primerne zaščitne in reševalne opreme ter vozil primernih za pravilno in varno delo, izobraževanje članov, delo z mladimi in ohranjanje gasilske dejavnosti za kar so potrebna velika denarna sredstva, da lahko zastavljene plane dosežejo in izvedejo, tudi ob novoletnem raznosu koledarjev. V primerjavi z drugimi državami je prostovoljno gasilsko delo v Sloveniji zelo razvito, saj so prostovoljna gasilska društva največkrat hrbtenica družabnega in kulturnega dogajanja in življenja v posameznem okolju. Medsebojna sosedska pomoč tudi po gasilski plati ne pozna meja. Znani rek pravi »Kjer je sloga, tam je moč, v dobro ljudstva na pomoč«.

Letošnji Florjanov shod so gasilci obeležili bolj slovesno, kajti šlo je za dolgoletno okoli 30-letno sodelovanje med slovenskimi in hrvaškimi gasilci. Florjanovega shoda se je udeležilo 50 gasilcev s šestimi gasilskimi prapori. Obmejno gasilsko društvo Razkrižje z gasilci iz sosednje Hrvaške dobro sodeluje, kot so obletnice društev, razni prevzemi in Florjanov shod. Mednarodno gasilsko sodelovanje je povezovalni člen med PGD Razkrižje in gasilskimi društvi iz sosednje Hrvaške iz PGD Štrigova, PGD Robadje in PGD Hlapšina. Po Florjanovi sveti maši so se gasilci zbrali na župnijskem dvorišču na druženju in pogostitvi, hkrati pa so navezali in stkali še pristnejše vezi med gasilci iz sosednje Hrvaške.


Več v Kultura in izobraževanje