Protest pred kipom Rudolfa Maistra

S snetjem plošč je kiparka želela opozoriti na zmanjšanje honorarja in druge nepravilnosti

Dejan Razlag, četrtek, 21. oktober 2010 ob 21:2811
Ena izmed plošč na podstavku kipa

Ena izmed plošč na podstavku kipa

Kiparka Irena Brunec - Tébi, ki je avtorica bronastega kipa Rudolf Maister - Vojanov, ki stoji v ljutomerskem parku, je po štirih mesecih od odkritja uprizorila javni protest. Napovedala je protestno snetje treh plošč s podstavka spomenika, saj je prepričana, da bi 600 evrov, kolikor so vredne, morala plačati občina, ki pa plačilo računa zavrača.

Ker je občina Ljutomer pred drugim krogom volitev za župana/njo, si je kiparka tokrat glede snetja plošč v zadnjem trenutku premislila, vendar bo v primeru, da občina po volitvah ne bo spremenila odnosa do tega problema, prišla in snela dve preostali plošči, saj je eno nekdo že snel. Z današnjim protestom je avtorica kipa želela opozoriti na neprimeren odnos ljutomerskih oblastnikov, ki so njen honorar za izdelavo Maistrovega kipa znižali z 58 na 35 tisoč evrov bruto.

So se pa že med nastajanjem spomenika pojavljali drugi zapleti in kiparka občinskim veljakom zameri tudi to, da na vabilu ob odkritju spomenika ni bilo navedenega njenega imena. Povedala je še, da kljub temu občine oz. župana Franca Jurše, ne bo tožila, spor pa se bo verjetno razrešil šele po volitvah, ko bo jasno, ali bo župan ostal Jurša ali njegova protikandidatka Olga Karba.

V spodnji fotogaleriji si lahko ogledate fotografije iz otvoritve parka in kipa, 23. junija letos.


Več v Družabno