53 razstavljenih del

Otvoritev 6. bienala malih slik Ljutomer 2010

Filip Matko, sobota, 20. november 2010 ob 00:49
53 razstavljenih del

53 razstavljenih del

V galeriji Ante Trstenjaka v Ljutomeru je v petek, 19. novembra,  bila otvoritev razstave likovnih del udeležencev in nagrajencev 6. bienala slik malega formata (do formata 40x60), Ljutomer 2010. Razstavo je odprla županja občine Ljutomer, mag. Olga Karba, v spremljajočem kulturnem programu pa je nastopil Cvenski oktet pod vodstvom svojega zborovodje Tihomirja Babiča.

Ob tokratnem kulturnem dogodku je spregovoril vodja galerije Srečko Pavličič: »Splošna knjižnica Ljutomer, enota Galerija, je v okviru programa dela za leti 2009 in 2010 razpisala in objavila 6. bienale slik malega formata, Ljutomer 2010. Z oglasom na spletnih straneh knjižnice in povabili preko likovnih združenj so bili k sodelovanju vabljeni likovni ustvarjalci, ki ustvarjajo likovna umetniška dela v manjših dimenzijah. Tehnika, motivi, število in drugo je bilo prepuščeno odločitvi posameznega udeleženca. Zaželjena so bila dela mlajšega datuma nastanka in javnosti manj znana. Odziv umetnikov je bil dober. K sodelovanju na letošnjem bienalu se je prijavilo 63 avtorjev, ki so oddali 102 likovni deli. Med domačimi avtorji se pojavljajo tudi umetniki iz tujine, kar daje bienalu novo vrednost in pomen. Tako ostaja ljutomerski bienale slik malega formata tudi vnaprej prijetno druženje likovnih umetnikov, hkrati pa tudi konkreten pregled tovrstnega likovnega ustvarjalnega utripa. Likovna dela 6. bienala slik malega formata, Ljutomer 2010, je ovrednotila imenovana strokovna komisija v sestavi: univ. dipl. umet. zgodovinar Dejan Prša iz Ljubljane, akademski slikar – specialist mag. Vladimir Potočnik st. iz Ljutomera in direktorica Splošne knjižnice Ljutomer Silva Kosi. Le-ta je za zaključno razstavo izbrala 53 likovnih del in izmed njih 5 nominiranih za nagrade. Končna odločitev komisije je bila naslednja: veliko nagrado Bienala SMF Ljutomer 2010 prejme Andreja Repnik, malo nagrado Brane Širca, plaketo Galerije Milena Kofalt, odkupni nagradi donatorjev pa Ljuban Šega in Gregor Pratneker

Pred podelitvijo nagrad je spregovorila direktorica Splošne knjižnice Ljutomer Silva Kosi, zatem pa še ljutomerska županja Olga Karba, ki je proglasila razstavo za odprto.


Več v Kultura in izobraževanje