Prvi Eko Hostel »Stara pošta« YH Križevci pri Ljutomeru

Hostel bo pričel obratovati predvidoma aprila 2011

Prlekija-on.net, torek, 22. februar 2011 ob 18:182
S podpisom pogodbe s Popotniškim združenjem Slovenije o vstopu prvega Eko Hostla v mrežo Youth Hostlov v Slovenji, bo le-ta pričel obratovati v začetku aprila 2011. Eko Hostel »Stara pošta« YH Križevci pri Ljutomeru se nahaja v osrčju Pomurja in Prlekije, na naravnem križišču poti med Jeruzalemskimi goricami in Pomurskimi termami. Le 4 km od avtoceste Ljubljana-Maribor-Lendava.
Eko Hostel je urejen v spomeniško zaščiteni meščanski stavbi iz zadnje četrtine 19. stoletja, ki je pred obnovo močno kazila videz centra mesta Križevci.

Učinkovita raba energije za segrevanje in hlajenje
Gre za edinstven primer obnove več kot 120 let stare spomeniško zaščiteno stavbe v Sloveniji, v skladu z najsodobnejšimi smernicami s področja učinkovite rabe energije in zmanjšanja emisij in vplivov na okolje. Pozimi stavbo ogrevajo s sistemom talnega ogrevanja s pomočjo toplotne črpalke, ki kot vir uporablja toploto podtalnice in s sistemom stalnega centralnega prezračevanja z rekuperacijo toplote. Zaradi teh rešitev je ogrevanje stavbe zelo učinkovito z vidika porabe energije in minimalnih vplivov na okolje. V poletnih mesecih pa se celotna stavba hladi z uporabo kombinacije hlajenja in stalnega centralnega prezračevanja z izkoriščanjem naravnega hlada podtalnice. Pasivno hlajenje je najbolj ekološko sprejemljiv način hlajenja stavb, ki ne povzroča škodljivih vplivov na okolje. Sistem aktivnega hlajenja s pomočjo toplotne črpalke, ki ga uporabljajo zgolj kot pasivno hlajenje ne zadošča, je prav tako zelo ekološko sprejemljiv in energijsko učinkovit način hlajenja prostorov. Prostori se hladijo z najmanjšim možnim vložkom potrebne energije. Odpadna toplota, ki nastaja pri hlajenju prostorov se uporablja za ogrevanje sanitarne vode za potrebe prenočitvenih zmogljivosti in restavracije. Zaradi primerne klime in stalnega dotoka svežega zraka je v vseh prostorih stavbe zagotovljeno prijetno počutje skozi vse leto.

Posebnost Eko Hostla je tudi restavracija, ki so jo uredili v ohranjeni stari obokani kleti. Tako kot celotna zgradba, je tudi restavracija v kleti opremljena z najsodobnejšim sistemom stalnega centralnega prezračevanja z rekuperacijo toplote, ki skrbi za stalen dovod svežega zunanjega zraka.

Gostom bodo ponudili cenovno dostopna prenočišča in prehrano. Na voljo je skupaj 52 ležišč v sobah s štirimi in več ležišči. Restavracija v kleti lahko sprejme 54 gostov, na terasi pa lahko sprejmejo več kot 60 gostov. Gostom bodo v skladu z ekološko usmeritvijo hostla ponujali predvsem domače jedi iz lokalno pridelane hrane.

Za goste, ki iščejo nastanitev z možnostjo lastne priprave hrane imajo na voljo tudi tri kakovostno opremljene apartmaje velikosti od 65 – 105 m2 za 4 do največ 8 oseb v ločenih spalnicah za dve osebi. Na voljo je brezžična internetna povezava (WiFi) in veliko lastno parkirišče ter veliko parkirišč v bližini.

Hostel

Pričetek obratovanja predviden za april 2011
Skupinam organiziranih gostov vseh starosti (šolski mladini, različnim društvom, športnikom, kolesarjem, pohodnikom, …) in tudi naključnim posameznikom, želijo ponuditi možnost cenovno dostopnega turizma na načelih trajnostnega razvoja s poudarkom na varovanju in trajnostni rabi naravnega okolja, da bi jih še dodatno spodbudili k odločitvi da obiščejo in spoznajo naravne lepote in znamenitosti naše pokrajine ob reki Muri. Pričetek obratovanja je predviden v začetku aprila 2011.



K sodelovanju vabijo vse subjekte širšega lokalnega okolja, ki delujejo na področju turizma in promocije Pomurja in Prlekije.

Več informacij lahko dobite na spodnjem naslovu:
MUNERA d.o.o., Križevci 3, 9242 Križevci pri Ljutomeru
Marijan Frlin, T: 02 587 12 33, M: 040 477 357


Več v Gospodarstvo