Knjižnice ponovno s samo prilagojeno (brezstično) izposojo

Knjige in drugo knjižnično gradivo Knjižnice Franca Ksavra Meška Ormož je za uporabnike torej še vedno na voljo za izposojo, a le po vnaprejšnjem naročilu, izposojeno gradivo pa lahko nemoteno vračate v vseh enotah ormoške knjižnice.

Prlekija-on.net, sobota, 9. januar 2021 ob 18:08
Knjižnica Franca Ksavra Meška Ormož

Knjižnica Franca Ksavra Meška Ormož

Z odlokom vlade o začasni prepovedi ponujanja kulturnih in kinematografskih storitev končnim uporabnikom, ki je pričel veljati v soboto, 9. januarja, splošne knjižnice ponovno uvajajo samo brezstično oz. brezkontaktno izposojo gradiva. Knjige in drugo knjižnično gradivo Knjižnice Franca Ksavra Meška Ormož je za uporabnike torej še vedno na voljo za izposojo, a le po vnaprejšnjem naročilu, izposojeno gradivo pa lahko nemoteno vračate v vseh enotah ormoške knjižnice.

Zimske temperature s pričetka novega leta so prinesle spremembe tudi knjižnicam, ki v začetku januarja zopet zapirajo svoja vrata za obiskovalce. Odlok, ki bo v veljavi vsaj do 15. januarja, namreč prepoveduje neposredni dostop obiskovalcev do knjižnih polic, kljub vsemu pa omogoča izposojo in vračilo gradiva, in sicer s pomočjo brezstične izposoje, pri kateri si uporabniki gradivo najprej naročijo, nato pa ga na zunanjem prevzemnem mestu knjižnice (ob vhodu v knjižnico) le prevzamejo. Na prevzemnem mestu se obenem tudi vrača že izposojeno gradivo.

Knjižnica Franca Ksavra Meška Ormož s svojimi enotami ostaja še naprej odprta, ravno tako ostajajo enaki obratovalni časi vseh enot, se pravi v Ormožu, Središču ob Dravi, pri Svetem Tomažu in v Ivanjkovcih.

Do nadaljnjega je onemogočeno:

  • prosto gibanje po knjižnici,
  • dostop do polic in gradiva,
  • uporaba čitalnice in študijskih prostorov,
  • uporaba računalnikov in fotokopirnih strojev.

Gradivo se lahko naroči na sledeče načine:

  • preko e-pošte: knjiznicaorm@orm.sik.si;
  • po telefonu: (02) 741 55 84;
  • s storitvijo COBISS+ (Moja knjižnica);
  • preko aplikacije mCOBISS.

Na enak način lahko tudi podaljšate rok vrnitve gradiva.

V primeru naročanja gradiva po e-pošti, svetujemo, da vaše sporočilo vsebuje naslednje podatke: ime in priimek člana, številko članske izkaznice, naslove gradiva, ki si ga želite naročiti, ter prevzemno mesto gradiva (v kateri knjižnici bi želeli naročeno gradivo prevzeti).

Še naprej lahko seveda od doma ali kjerkoli že ste, uporabljate vse e-vire (e-knjige, zvočne knjige in druge elektronske vire), omogočena je pa tudi izposoja oziroma pošiljanje naročenega gradiva po klasični pošti. V času, ko so zaprte vse papirnice, pa lahko svojim uporabnikom omogočimo tiskanje, in sicer tako, da se gradivo za tiskanje pošlje na naš e-naslov (knjiznicaorm@orm.sik.si), uporabnik ga pa nato prevzame na prevzemnem mestu.

Začetek leta 2021 morda res ni tako optimističen, kot smo si ga želeli, a vseeno ne dvomimo, da se bomo slovenske splošne knjižnice, med njimi tudi ormoška, še naprej trudile, da bomo svojim obiskovalcem in vsem bralcem ostale karseda dostopne. Vsem bralcem želimo veliko prijetnega druženja s knjigami, predvsem pa, da bi ostali zdravi. Upamo, da se kmalu spet srečamo v Knjižnici Franca Ksavra Meška Ormož.

Marinka Vnuk
FOTO: Knjižnica Ormož



Več v Kultura in izobraževanje