V knjižnico ne le po knjige, ampak tudi po domača semena

Namenjena je vsem, ki doma pridelujete svoje vrtnine, se zavedate pomena zdravih domačih semen, ohranjanja avtohtonih vrst rastlin ter ste pripravljeni za skupno dobro darovati nekaj svojega časa, truda in zalog domačih semen.

Prlekija-on.net, sreda, 16. marec 2022 ob 17:18
Knjižnica Ormož

Knjižnica Ormož

V Knjižnici Ormož našo zeleno zgodbo nadgrajujemo s Knjižnico semen. Pridružujemo se Goriški knjižnici Franceta Bevka Nova Gorica in vzpostavljamo Knjižnico semen, ki je eden od načinov ohranjanja avtohtonih sort in biotske pestrosti kulturnih rastlin.

Namenjena je vsem, ki doma pridelujete svoje vrtnine, se zavedate pomena zdravih domačih semen, ohranjanja avtohtonih vrst rastlin ter ste pripravljeni za skupno dobro darovati nekaj svojega časa, truda in zalog domačih semen.

Knjižnica semen deluje kot vsaka druga knjižnica, le da si v njej ne izposojate knjig, temveč domača semena, iz katerih vzgojite rastline, pridelate nova semena in nato del teh vrnete v Knjižnico.

Knjižnica semen

Izposojena semena doma posejete na svojih vrtovih. Rastline vzgajate na naraven način ter semena vzamete iz najboljših plodov. Semena posušite in del teh vrnete v knjižnico. Če seme ne kali oziroma rastlina ne obrodi, pridete v knjižnico in v sistemu označite, da gojenje rastline ni bilo uspešno. Knjižnica semen deluje na zaupanju in odgovornosti posameznika, zato vsak član Knjižnice semen odgovarja za semena, ki jih vrne v Knjižnico.

Če želite postati član Knjižnice semen, morate biti član Knjižnice Ormož. Vsi, ki se boste včlanili v Knjižnico semen in v njej aktivno sodelovali, boste v letu 2022 oproščeni članarine v Knjižnici Ormož.

V pomlad stopamo z zbiranjem doma pridelanih semen, zato vas v ponedeljek, 21. marca 2022, med 8. in 17. uro vabimo v prostore ormoške knjižnice, kjer bomo zbirali prva semena. Shranili jih bomo v naše vrečke za shranjevanje semen, imena semen in osnovne podatke vnesli v bazo in vam obenem predstavili aplikacijo, s pomočjo katere si boste semena lahko izposojali sami. 

Ob 17. uri vabljeni na ogled dokumentarnega filma Seme: Zamolčana zgodba (Seed: The Untold Story, Collective Eye Films, 2016, 94 min).

O filmu:
Le malo stvari na Zemlji je tako čudežnih in življenjsko pomembnih, kot so semena - dragocena in čaščena že od samih začetkov človeštva. Film SEME: Zamolčana zgodba prikazuje predane varuhe semen in ostaline prvobitnih ljudstev, ki varujejo našo 12.000 let staro zapuščino, od katere je v zadnjem stoletju izginilo že 94% rastlinskih sort. V času, ko biotehnološke korporacije nadzirajo večino naših semen, kmetje, znanstveniki, odvetniki in staroselski varuhi semen nadaljujejo boj Davida proti Goljatu, da bi zaščitili prihodnost naše hrane. V tej zgodbi o mukah in hrabrosti, junaki upora ponovno obujajo izgubljeno vez z našim najbolj čaščenim virom ter oživljajo tisočletja staro izročilo o semenih.

Knjižnica semen

Glavno vodilo in načelo Knjižnice semen je promocija biotske raznovrstnosti, lokalne pridelave hrane, samooskrbe in, kar se največkrat poudarja, vrnitev semen v roke ljudi.

Zato, pridite, podarite svoja domača semena, preverite, kaj še lahko sejete in tako prispevate k ohranitvi naše kulturne in naravne dediščine - kar semena vsekakor so!

Bernardka Viher, bibliotekarka
Knjižnica Franca Ksavra Meška Ormož



Več v Kultura in izobraževanje