Po Ljutomeru s kolesom ali peš

Dan aktivne mobilnosti občine Ljutomer

Dejan Razlag, nedelja, 13. maj 2012 ob 10:015
Dan aktivne mobilnosti občine Ljutomer

Dan aktivne mobilnosti občine Ljutomer

V soboto, 12. maja, je v Ljutomeru potekal Dan aktivne mobilnosti občine Ljutomer. Občina Ljutomer je prva in edina občina v Sloveniji, ki se je v okviru evropskega projekta Active Travel Network pridružila mednarodni mreži partnerskih mest, ki spodbujajo aktivno mobilnost v mestih, predvsem pa na kratkih vsakodnevnih poteh in se s tem dotikajo tudi okoljskih problemov.

Dan aktivne mobilnosti so pričeli s pohodom "5. Dan gibanja in druženja vseh generacij", kjer so se pred Domom starejših občanov zbrali pohodniki ter krenili proti Glavnemu trgu.

Vse prisotne je na trgu najprej nagovorila županja Občine Ljutomer, mag. Olga Karba, vse pa so pozdravile tudi Marija Pušenjak, ravnateljica Vrtca Ljutomer, Darja Kosič Auer, ravnateljica OŠ Ivan Cankar Ljutomer ter Marjeta Kuhar, strokovna delavka na OŠ Ivan Cankar Ljutomer, ki je skrbela za kampanjo Prometna kača, nakar je sledila izvedba različnh aktivnosti za celo družino. Otroci so se lahko zapeljali po poligonu spretnostne vožnje, najmlajši so se s skiroji in poganjači preizkusili v gibalnem kotičku, vsi pa so lahko opravili tudi brezplačni servis in pregled kolesa ter svetovanje glede varnosti na kolesu. Za spremljevalni program so poskrbeli otroci vrtca Ljutomer in šolarji OŠ Ivana Cankarja Ljutomer.

Občina Ljutomer uspešna pri evropskem projektu
Občina Ljutomer uspešna pri evropskem projektu
»Dan aktivne mobilnosti Občine Ljutomer«
»Dan aktivne mobilnosti Občine Ljutomer«

Ob tej priložnosti je občina Ljutomer predstavila tudi peš in kolesarsko karto mesta Ljutomer, predstavili pa so tudi rezultate izvedene kampanje Prometna kača OŠ Ivana Cankarja Ljutomer ter podružnične OŠ Cven in OŠ Cvetka Golarja. Namen projekta je bil, da spodbudijo osnovnošolce, da v šolo prihajajo s kolesi ali peš. V uporabo otrokom in šolarjem vrtca Ljutomer in OŠ Ivana Cankarja, so predali tudi poganjalce, skiroje in kolesa.

Razglasili so tudi najmlajšega in najstarejšega udeleženca pohoda ter najštevilčnejše družine. Najmlajši je dopolnil komaj dva meseca, najstarejša udeleženka je bila stara 91 let, najštevilčnejši družini, ki sta se udeležili pohoda, pa sta šteli sedem oz. šest članov.

Na trgu so se nato predstavili še skejterji, ki na skate park v Ljutomeru še vedno zaman čakajo, svoje spretnosti pa je prikazal tudi spretnež na monociklu.

Ob koncu prireditve sta se s kolesi čez poligon zapeljala tudi direktor Občinske uprave, Tomislav Zrinski in županja.



Več v Kultura in izobraževanje