Uspel ustvarjalni natečaj Turnišče 2013

Osrednja prireditev in podelitev nagrad v Jeričevem domu

Filip Matko, sobota, 9. februar 2013 ob 12:05
Otroški pevski zbor Osnovne šole Turnišče

Otroški pevski zbor Osnovne šole Turnišče

Na dan slovenskega kulturnega praznika, 8. februarja, je bila osrednja kulturna prireditev Občine Turnišče, s pričetkom ob 14. uri, v Jeričevem (kulturnem) domu v Turnišču. Tam je Kulturno društvo Štefan Raj Turnišče s podelitvijo priznanj in nagrad najboljšim tudi zaključilo letošnji že 29. ustvarjalni natečaj na literarnem, likovnem in multimedijskem področju. Letos so na razpis prejeli skupno kar 158 del.

V bogatem spremljajočem kulturnem programu so nastopile pevke ljudskih pesmi Kulturnega društva Štefan Raj Turnišče, otroški pevski zbor vrtca Turnišče, otroški pevski zbor Osnovne šole Turnišče ter učenke in učenci Glasbene šole Lendava. Slovesni nagovor številnemu občinstvu v dvorani je namenil župan Občine Turnišče, Slavko Režonja, najboljšim posameznicam in posameznikom pa so bila razdeljena priznanja in nagrade. Tradicionalnemu ustvarjalnemu natečaju domačih kulturnikov so se pridružili še Občina Turnišče, Zveza kulturnih društev Lendava ter Območna izpostava Javnega sklada za kulturne dejavnosti v Lendavi.

Literarna dela, skupno 52 del, je predhodno ocenila komisija v sestavi Danijela Apatič, Neža Ritlop in Renata Pucko. V kategoriji literarnih del osnovnošolcev – nižja stopnja je dobila prvo nagrado Larisa Utroša iz Čentibe (Pravljica o kraljični in verižici), drugo nagrado pa Cyntia Bezdi iz Kamovec (Kraljična in miš). Za literarno delo osnovnošolcev višje stopnje je prvo nagrado prejela Sara Slemenšek Avšič iz Brežic (Angeli v morski peni), drugo nagrado Aljaž Gomboši iz Črenšovec (pesem Travnik), a tretjo nagrado Eva Rotar iz Turnišča (pesem Jabolko je padlo). Za literarno delo mladih je prvo nagrado prejela Jasna Janež iz Kočevja (pesem Megla), drugo nagrado Barbara Lenarčič iz Filovec (pesem Dan obilja) in tretjo nagrado Sara Remžgar iz Nove Gorice (pesem Dvojnica). Med literarnimi deli odraslih je prvo nagrado prejela Dragomira Šeško iz Brežic (poezija Pesmi), drugo nagrado Franjo Frančič iz Sečovelj (proza Prozni fragmenti) in tretjo nagrado Manja Šturm Dolinšek iz Radenec (pesem Poletna igra).

Likovna dela, skupno 95 del, je ocenila komisija v sestavi Jože Gutman, Gorazd Bence, Lucija Smodiš in Avguštin Černi. V kategoriji likovnih del predšolskih otrok je prvo nagrado prejela Nuša Magdič iz Nedelice (Drevo), drugo nagrado Aneja Hana Apatič iz Turnišča (Jaz v vrtcu) in tretjo nagrado Nik Zavec iz Gomilic (Drevje v jeseni). V kategoriji likovnih del osnovnošolcev – nižja stopnja je prvo nagrado prejela Ajda Foltin s Ptuja (Naš muc Iki), drugo nagrado Marko Matko Ficko iz Radenec (Zimska marioneta) in tretjo nagrado Sabrina Mojzer iz Sela (Selo). Za likovna dela osnovnošolcev – višja stopnja je prvo nagrado dobila Timea Lebar iz Turnišča (Cerkev), drugo nagrado Luka Gjerkeš iz Turnišča (Noč v gorah), tretjo nagrado Kristina Žižek s Spodnjega Kamenščaka pri Ljutomeru (Ona) ter posebno priznanje Domen Pucko iz Turnišča (Travniki in vode sreče). Med odraslimi likovniki je posebno priznanje prejela Danila Krpič iz Černelavec pri Murski Soboti.

Multimedijska dela, skupno 11 del, sta pregledala Franc Vitez in Bojan Jandrašič ter odločila, da prvo nagrado za fotografijo prejme Miran Dominko iz Lendave, drugo nagrado Igor Ternar iz Černelavec pri Murski Soboti in tretjo nagrado Ladislav Šimon iz Lendave; prvo nagrado za multimedijske posnetke je prejel Video krožek Osnovne šole Apače, drugo nagrado Video krožek Osnovne šole Ljutomer in tretjo nagrado Video krožek Osnovne šole Dornberg.

Ob zaključku podelitev priznanj in nagrad je govorila še predsednica Kulturnega društva Štefan Raj v Turnišču, Danijela Apatič, ki je vse povabila na razstavo in pogostitev v prostore Občine Turnišče. Tam bodo najboljša dela javnosti na ogled do 16. februarja.


Več v Kultura in izobraževanje